Rijetki kompromis u Kongresu SAD

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon o studentskim kreditima koji je rijetki kompromis između republikanaca i demokrata u Kongresu.

Za studentske kredite produžena je kamatna stopa od 3,4 posto umjesto predložene od 6,8 posto. No, to je malo olakšanje za već prezadužene američke studente, javlja Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona. 

Megan, studentica na Georgetown univerzitetu, objašnjava da „škola zajedno sa stanom košta vjerojatno blizu šezdeset i jednu do šezdeset i dvije hiljade dolara godišnje.

To znači da nije dostupna za većinu američkih porodica“.

Hiljadu milijardi dolara duga

Dvije trećine Amerikanaca koji završe fakultet imaju velike dugove, ukupno hiljadu milijardi dolara.

To je više nego što su Amerikanci zaduženi  na kreditnim karticama – 800 milijardi, ili na kreditima za automobile – 700 milijardi dolara.

Steven Harrison, student, objašnjava:

„Ako zaista želite ići u školu, onda ćete se zadužiti. Taj dug morate vratiti kada diplomirate. Kada završite fakultet, bolje odmah počnite vraćati dug, jer morate misliti na kamatu“.

Steven Harrison je samo za ovaj semestar uzeo kredit od 24 hiljade dolara. Charlene je diplomirala prije devet godina.

Dug koji se nosi u grob

Ovako opisuje svoje iskustvo:

„Moj dug je iznosio 60 do 70 hiljada dolara. To je veliki dug. Još ga otplaćujem. Shvatila sam da ću biti mrtva prije nego što ga otplatim. To je vrsta duga koji nosite sa sobom u grob“.

Prosječan se američki student zaduži gotovo 25 hiljada a nakon diplomiranja mora početi vraćati dug. Tu nastaju prvi problemi, jer zbog ekonomske krize mnogi ne mogu naći posao za tako kratko vrijeme.

Prema svjetskom rangiranju univerziteta među 20 najboljih – 14 je američkih. Svih deset najskupljih univerziteta na svijetu je u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Al Jazeera