Izrael: I ortodoksni Jevreji moraju u vojsku

Demonstranti traže ukidanje odredbe o izuzimanju ortodoksnih Jevreja od obaveznog služenja vojnog roka (AFP)

Hiljade Izraelaca marširalo je u subotu kroz Tel Aviv, zahtijevajući ukidanje odredbe o izuzimanju ortodoksnih Jevreja od obaveznog služenja vojnog roka.

“Dosta nam je toga, to se mora i može promijeniti. Gospodine premijeru, utuvite više sebi u glavu dosta nam je da ispadamo budale”, rekao je Idan Miler, jedan od organizatora protesta.

Policija je saopćila da je oko 10.000 ljudi učestvovalo u protestima, ali lokalni mediji navode da je riječ o 20.000.

Demonstranti su nosili transparent na kojem je pisalo “Jednaka služba za sve” i uzvikivali “Jedan narod, jedna regrutacija!”, navodi Reuters.

Neustavan izuzetak

Bivši izraelskei general Moshe Kaplinsky rekao je izraelskom televizijskom Kanalu dva da su većina demonstranata njegovi bivši vojnici. “Nepravedno je da oni snose najveći teret. Pozivamo vladu da se ujedini, prekine da se poigrava i da donese ispravne odluke”, rekao je on.

Vojna služba je veoma emotivno pitanje za Izraelce, od kojih većina počinje trogodišnju vojnu služu kada napuni 18 godina. Mnogi su dio rezervnih snaga. Ultra ortodoksni Jevreji su isključeni kako bi im se omogućilo da pohađaju vjerske studije.

U februaru, izraelski Vrhovni sud ocijenio je da zakon koji dozvoljava izuzetke nije ustavan. Sud je dao vladi rok do 1. augusta da izađe sa revidiranim zakonom, što je izazvalo veliki spor u koaliciji premijera Benjamina Netanyahua.

Shaul Mofaz, šef stranke Kadima, zaprijetio je da će napustiti vladu ako ne prekine sa praksom izuzimanja ortodoksnih Jevreja iz služenja vojske.

Izvor: Agencije