Afganistan: Četvero djece među 11 poginulih

Provincija Farah: Bombom je napadnuta kancelarija gurernera provincije (AFP)

U eksplozijama bombi u posljednja 24 sata u Afganistanu je poginulo 11 osoba, saopćili su u subotu afganistanski zvaničnici.

U napadu na kancelariju guvernera provincije Farah poginula je jedna osoba, a 27 ih je povrijeđeno. Direktor zdravstvenog centra Abdul Jabar Sayer izjavio je da među povrijeđenim ima sedmoro dece.

U eksploziji bombe postavljene na putu u provinciji Uruzgan, na jugu Afganistana, u subotu je poginulo šest civila, izjavio je portparol provncijske policije Javed Faisal.

Prema riječima policijskog istražitelja Gulaba Khana, civilni automobil naletio je na bombu na putu u provinciji Uruzgan i tom prilikom je poginulo šest civila, a jedan je povrijeđen.

Do eksplozije bombe došlo je i u distriktu Geresk na jugu zemlje, kada je jedno dijete poginulo, a jedno povrijeđeno, navedeno je u saopćenju provincijske kancelarije za medije. U istom distriktu u petak navečer došlo je do eksplozije bombe kada je poginulo troje djece, a dvoje povrijeđeno.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali vlasti okrivljuju “neprijatelje Afganistana”, što je standardna fraza koja se odnosi na talibane.

Izvor: Agencije