Pogoršano stanje vjerskih sloboda u svijetu

Protesti protiv vjerskog nasilja u Mijanmaru (EPA)

Stanje vjerskih sloboda je pogoršano u Indoneziji i na Maldivima, a Kina je pojačala represiju nad budistima na Tibetu, doprinoseći nizu samospaljivanja, saopćio je State Department.

State Department je u svom godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu kritizirao Kinu i zbog represije nad muslimanima u regiji Xinjianga, na dalekom zapadu zemlje.

U izvještaju za 2011. godinu navedeno je da je Vijetnam nastavio sa praksom zatvaranja svećenika, dok Sjeverna Koreja uopće ne dozvoljava bilo kakve vjerske slobode.

Ponašanje Kine

Kina je pojačala restrikcije na ispovijedanje vjere na Tibetu, naročito u manastirima, što je izazvalo nezadovoljstvo i doprinijelo samospaljivanju budista, naveo je State Department, dodajući da Kina i dalje blati Dalai Lamu koji je duhovni lider tibetanskih budista.

Kina je optužila Dalai Lamu za poticanje više od 40 slučajeva samospaljivanja od marta 2011. godine, međutim, tibetanski vjerski vođa, koji živi u izgnanstvu u Indiji, odbacuje ove optužbe, navodi AP.

Kritike State Departmenta se odnose i na ponašanje Kine prema neregistriranim vjerskim zajednicama i pripadnicima sekte Falun Gong koja je 1999. zabranjena kao kult.

Najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu Indonezija kritizirana je zbog pritvaranja i hapšenja pojedinaca u skladu sa zakonom o bogohuljenju, kao i zbog diskriminacije i nasilja nad manjinskim ahmedijama.

Na Maldivima, gdje je zabranjeno prakticiranje svake vjere osim islama, primijećeno je intenziviranje antisemitske retorike među konzervativnim partijama, navedeno je u izvještaju.

State Department je dao mješovitu ocjenu o Mijanmaru, većinski budističkoj zemlji u kojoj je reformistički predsjednik znatno otvorio politiku i medije poslije 50 godina vojne uprave.

Mijanmarska Vlada je preduzela korake u pravcu prevazilaženja vjerske represije, ublažavanja restrikcija na izgradnju crkava i dozvoljavanja registriranim vjerskim zajednicama da upražnjavaju religiju po svom izboru.

Ali ona je nastavila da prati vjerske aktivnosti i skoro svi visoki zvaničnici vladajuće partije i oružanih snaga su budisti, zaključeno je u izvještaju.

Antisemitizam u svijetu

Antisemitska retorika ili skrnavljenja jevrejskih objekata zabilježeni su i u Venezueli, Egiptu i Iranu.

U izvještaju se navodi da se rast antisemitizma ogleda u poricanju i glorifikaciji holokausta, jačanju nacionalističkih pokreta koji su upereni protiv “drugih”, kao i tradicionalnim formama antisemitizma.

Antisemitizam, ksenofobija, antimuslimansko raspoloženje i netolerancija često prate demografske promjene u evropskim zemljama koje postaju etnički, rasno i vjerski sve raznovrsnije.

Kao primjeri su izdvojeni zakoni u Belgiji i Francuskoj kojima se muslimankama zabranjuje nošenje burki, kao i zakon o registraciji vjerskih organizacija kojim je u Mađarskoj smanjen broj priznatih vjerskih grupa sa više od 300 na skoro 30.

SPC povlašten u Srbiji

Vjerske slobode generalno u praksi ne poštuje ni Vlada Srbije, zaključeno je izvještaju američke Vlade.

State Department u izvještaju navodi da u Srbiji ne postoje ograničenja po pitanju religijskih uvjerenja, ali da su ona prisutna u prakticiranju religije.

Kako je ukazano, u Srbiji su zabilježeni i slučajevi “društvenog maltretiranja i diskriminacije” zbog vjerskih uvjerenja.

Predstavnici Američke ambasade u Srbiji nastavljaju zagovarati promjene zakona o vjerskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izvještaju.

Uz podsjećanje da je u Srbiji priznato sedam “tradicionalnih” crkava i da nema državne religije, konstatuje se da Srpska pravoslavna crkva ima povlašten položaj.

“Vlada (Srbije) nastavlja da subvencionira plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama. Druge beneficije, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja vlada sveštenicima drugih crkava daje samo na osnovu njihovog sporazuma sa državom i one nisu univerzalne”, ukazao je State Department.

Zakon o restituciji

State Department podsjeća da je 2006.godine usvojen Zakon o restituciji crkvene imovine i da postoji napredak, iako usporen, po pitanju restitucije crkvenih objekata i zemlje, oduzetih poslije 1945. godine.

Islamskoj zajednici u Srbiji nije vraćeno ništa od oduzete zemlje.

Prema podacima Direktorata za restituciju, u toku je rješavanje 3.049 predmeta, koje je od 2006. do 2008. godine podnijelo osam crkava. Do sada je vraćeno 40 posto oduzete zemlje, od čega najveći dio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 44 posto od traženog, dok su kod drugih vjerskih zajednica ti procenti dosta niži – Katolička crkva 11 posto, Jevrejskoj zajednici svega 0,5 posto dok Islamskoj nije vraćeno ništa od oduzete zemlje, podaci su State Departmenta.

Kosovska Vlada u praksi generalno poštuje vjerske slobode, a zaštitu pružaju i Ustav i zakoni Kosova, zaključeno je izvještaju.

U dijelu o Kosovu kaže se da nije zabilježen trend niti poboljšanja, niti pogoršanja vjerskih sloboda na Kosovu.

Izvor: Agencije