Peruanske sudije na saslušanju

U Peruu je počela pravna borba, tokom koje će pet sudija Vrhovnog suda biti saslušani za kršenje zakona o ljudskim pravima.

Oni su presudili da zločini koje je počinio odred smrti, u vrijeme vladavine Alberta Fujimorija, nisu bili zločini protiv čovječnosti.

Advokati zatvorenog bivšeg predsjednika kažu kako bi presuda trebala pomoći da se raščisti put za njegovo puštanje na slobodu.

Kontradiktorna odluka

Suci su prošle sedmice zaključili da odred smrti, koje je vlada sponzorirala, a koji je bio aktivan 1990-tih, nije počinio zločine protiv čovječnosti.

Time je ta odluka postala kontradiktorna, naspram prethodnih odluka peruanskih i međunarodnih sudova.

Presudom su smanjene zatvorske kazne za članove odreda smrti. A jedan od njih,  Alberto Pinto, već je oslobođen.

Odred smrti Colina formiran je u 1990-tih. Glavni cilj im je bio ubijati ljevičarske pobunjenike i njihove navodne simpatizere. 

Uz  finansiranje i obuku koju im je omogućila vlada Fujimorija, proveli su desetke ubistava.

No, suci kažu kako zločini Colina grupe nisu bili dio sistematske kampanje nasilja.

Rosa Mavila, pravnica, smatra:

„Rasprava da li su zločini bili protiv čovječnosti ili ne, iskreno, krši pravosudno rasuđivanje temeljeno na ljudskim pravima… kažu odred Colina je ubijao  pobunjenike, a ne civile, drugim riječima, legitimiraju vansudska ubistva pobunjenika.“

Presuda Vrhovnog suda je razbjesnila porodice žrtava, koji su se borili da pošalju u zatvor članove Colina grupe i političare od kojih su primali naređenja.

Fujimorijev, pak advokat pokreće novu kampanju za oslobađanje njegovog klijenta. Pristaše bivšeg predsjednika kažu kako bi zločini protiv čovječnosti sada trebali biti ponovo ispitani.

Pravni stručnjaci

Alejandro Aguinaga, advokat, kaže:

„Ova odluka je izrečena naknadno, nakon izricanja kazne Fujimoriju, tako da smatramo kako se kazna treba ispraviti.“

No, pravni stručnjaci kažu da se predmet protiv Fujimorija ne može ponovno otvoriti.

„Presuda Vrhovnog suda nastoji postaviti pravni presedan i stvoriti scenarij kako bi se raspravljalo o Fujimorijevom slučaju … ali to nije moguće, jer Fujimorijeva presuda je potvrđena i ne može se uložiti žalba“, objašnjava Mavila.

Bez obzira na rezultat istrage sudaca, porodice žrtava kažu da će uložiti žalbu Međuameričkom sudu za ljudska prava,  jer nakon 20 godina od zločina koji su počinjeni – rane su ponovno otvorene.

Izvor: Al Jazeera