Opći nacionalni kongres preuzima vlast

Libijsko Nacionalno prelazno vijeće predat će vlast Općem narodnom kongresu (Reuters)

Libijske prelazne vlasti planiraju službeno predati vlast novoj Narodnoj skupštini 8. avgusta, objavio je čelnik Nacionalnog prelaznog vijeća (NTC).

“Za 8. avgust planiran je prenos vlasti između Nacionalnog prelaznog vijeća i Općeg nacionalnog kongresa”, rekao je Othman Ben Sassi, generalni sekretar NTC-a.

Opći nacionalni kongres (GNC) proistekao je iz izbora održanih 7. jula, prvih slobodnih izbora nakon pada Muammara Gaddafija, koje su s odobravanjem dočekale Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropljani.

Izbor nove vlade

Prenos vlasti obavit će se na simboličnoj svečanosti, a Kongres sa 200 zastupničkih mjesta službeno će početi s radom dan ili dva poslije, rekao je Sassi.

Opći nacionalni kongres će izabrati novu vladu koja će zamijeniti NTC, koji će biti raspušten. Vladat će zemljom do novih izbora i na osnovu novog ustava.

Savez nacionalnih snaga (NFA), koji okuplja više od 40 manjih liberalnih stranaka okupljenih oko organizatora pobune protiv pukovnika Gaddafija iz 2011. godine, ima 39 od 80 mjesta namijenjenih političkim strankama.

Stranka pravde i gradnje (PJC), proistekla iz Muslimanskog bratstva, druga je po snazi politička stranka u Kongresu sa 17 mjesta.

Preostalih 120 mjesta namijenjeno je nezavisnim kandidatima sa još nejasnim političkim opredjeljenjima, čiju će naklonost stranke nastojati pridobiti.

Izvor: Agencije