Obama ojačava izraelski proturaketni štit

Obama: "Svi mi, kao Amerikanci, ulažemo napore kako bi naši prijatelji bili sigurni" (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama potpisao je zakon o vojnoj pomoći Izraelu, obećavši toj državi dodatnih 70 miliona dolara, uoči posjete republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya Izraelu ovog vikenda.

Nakon što je u maju najavio da će Izraelu pružiti dodatnu vojnu finansijsku podršku, Obama je u kasnim večernjim satima u petak u Ovalnom uredu potpisao zakon o razvoju saradnje s Izraelom na polju sigurnosti i odbrane.

Predstavnici izraelskih medija bili su pozvani na svečanost.

Taj zakon, koji Izraelu omogućava pristup većoj količini američkog oružja i streljiva, “potvrđuje naše stalno zalaganje za izraelsku sigurnost”, istakao je Obama.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dodatne finansijske pomoći SAD-a izraelskom proturaketnom sistemu “Željezna kupola” u iznosu od 70 miliona dolara koju je u maju najavio ministar odbrane Leon Panetta.

‘Sigurnost prijatelja’

“Nadam se da u času dok potpisujem ovaj zakon, svi shvataju koliko svi mi, republikanci i demokrati, kao Amerikanci, ulažemo napore kako bi naši prijatelji bili sigurni”, dodao je Obama.

Romney, koji će se u novembru natjecati s Obamom za predsjedničku dužnost u Bijeloj kući, ovog vikenda treba stići u Izrael, drugu stanicu šestodnevnog putovanja u inostranstvo koje počinje u Londonu, a završava u Poljskoj.

Tokom potpisivanja u Ovalnom uredu, sponzori zakona, senatorka Barbara Boxer i kongresmen Howard Berman, stajali su pored Obame, zajedno sa nekoliko istaknutih vođa jevrejske zajednice u SAD-u.

Obama je na izborima 2008. osvojio 78 posto glasova jevrejskih birača. Prema istraživanju javnog mnijenja koje je u junu proveo Gallup, Obamu podržava 64 posto jevrejskih glasača, a Romneya 29 posto.

Obama je naljutio mnoge Izraelce i proizraelski orijentirane Amerikance kada je prošle godine insistirao da će pregovori o granicama buduće palestinske države biti zasnovani na granicama koje su postojale prije nego što je Izrael okupirao Zapadnu Obalu i Pojas Gaze 1967.

Obama je posjetio Izrael tokom predsjedničke kampanje 2008. godine, ali ne i kao predsjednik.

Romney je optužio Obamu da je previše oštar prema Izraelu, a nedovoljno oštar prema Iranu.

Izvori: Agencije