Nema pregovara o grčkim mjerama štednje

Westerwelle je pozvao Grke da jasno pokažu kako žele ostati u eurozoni (AP)

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle odbija svaku mogućnost ponovnog pregovaranja o programu grčkih mjera štednje.

“U Grčkoj primjećujem želju da se ponovno pregovara o stvarima i da se zapravo dovede u pitanje obveza provedbe reforma u zemlji. Mogu samo reći: to neće ići. To je Rubikon koji nećemo preći”, upozorio je on u razgovoru za njemački dnevnik Bild od subote.

Pozvao je Grke da jasno pokažu kako žele ostati u eurozoni.

“Grčka ne treba samo reći da želi ostati u eurozoni, nego mora i djelovati kroz jasnu politiku reforma i ispunjavati svoje obaveze”, dodao je Westerwelle.

Od izveštaja ‘trojke’ će zavisiti da li će Grčka do septembra primiti nove zajmove u ukupnoj vrijednosti od 31,5 milijardi eura.

U srijedu je grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao da grčka vlada “još mora prevaliti dio puta” ne bi li uspjela u 2013. i 2014. godini uštedjeti 11,5 milijarda eura, što od nje zahtijevaju njeni vjerovnici Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Čelnici eurozone, ponajprije njemački, uvjetovali su nastavak finansijske pomoći ponovnim naporima Atine na oporavku finansija.

Naredne sedmice u Grčkoj se očekuju predstavnici EU, MMF i Evropske centralne banke (ECB) – “trojka grčkih kreditora” – koji će razmotriti ekonomski program nove grčke vlade.

Od izveštaja “trojke” će zavisiti da li će Grčka do septembra primiti nove zajmove u ukupnoj vrijednosti od 31,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije