Peres Iranu: Spriječit ćemo ugrožavanje mira

Američka državna sekretarka Hillary Clinton, koja je u ponedjeljak doputovala u Izrael, sastala se sa predsjednikom te zemlje Shimonom Peresom, nakon čega će razgovarati i sa drugim zvaničnicima.

Clinton i Peres obratili su se novinarima na konferenciji u Jerusalemu, gdje je američka državna sekretarka rekla da će ona i izraelske vođe diskutirati o „raznim temama, uključujući Egipat i Siriju, mirovne napore, Iran i ostale regionalne i globalne probleme“.

„Ovo je vrijeme nesigurnosti, ali i prilika“, rekla je Clinton dodavši: „Ovo je prilika da napredujemo u zajedničkim ciljevima kao što su sigurnost, stabilnost, mir i demokratija, uključujući prosperitet za milione ljude u ovoj regiji koja će tek vidjeti bolju budućnost.“

Peres je kazao da je Izrael „veoma zainteresiran u održavanju mira sa najvećom arapskom zemljom Egiptom“.

Teme razgovora

Kada je u pitanju Iran, izraelski predsjednik je rekao da će ta zemlja „spriječiti Iran da ugrozi slobodu i nezavisnost drugih ljudi“.

„Nadam se da neće proći dugo vremena prije nego što se Iran vrati svojoj kulturi i tradiciji i bude slobodna nacija među slobodnim nacijama gdje mu niko ne prijeti i on ne treba nikome prijetiti“, dodao je.

Clinton se srela i sa ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom prije razgovora sa Peresom, objavile su izraelske novine.

Očekuje se da će se naći i sa ministrom odbrane Ehudom Barakom te večerati sa premijerom Benjaminom Netanyahuom, objavile su novine.

Razgovori Clinton s izraelskim zvaničnicima fokusirat će se, kako se očekuje, na iranski nuklearni program, izraelsko-palestinski mirovni proces koji je dugo u zastoju, te događaje u Egiptu, odakle je američka državna sekretarka doputovala u Tel Aviv.

Izraelski mediji navode da je ovo prva posjeta Clinton Izraelu poslije skoro dvije godine, te da je stigla u pratnji američkog izaslanika za Bliski istok Davida Halea i državne podsekretarke za političke poslove Wendy Sherman.

Pad bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka prošle godine izazvao je zabrinutost među Izraelcima da li će Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom, držati tog sporazuma pod njegovim nasljednikom iz Muslimanskog bratstva.

Jedan anonimni američki zvaničnik najavio je da će u vrhu dnevnog reda Clinton biti utisci i procjena o posljednja dva dana provedena u Egiptu.

Izraelsko-palestinski pregovori

Clinton je prethodno bila u Izraelu u septembru 2010. godine, kada su se Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastali u Jerusalemu. Dvije sedmice poslije toga izraelsko-palestinski pregovori su prekinuti.

Pozivajući se na visoke američke zvaničnike, izraelska štampa navodi da poslije nije dolazila, jer nije imala utisak da će njena posjeta doprinijeti obnovi mirovnih pregovora.

Američka državna sekretarka doputovala je u Izrael sedam dana prije planirane posjete predsjedničkog kandidata, republikanaca Mitta Romneyja, tako da se u američkim medijima spekulira da je američki predsjednik Barack Obama Clinton poslao u neku vrstu preventivne posjete.

Clinton će razgovarati i o planovima Palestinaca da u septembru od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda zatraže status države posmatrača.

Ona se s Abbasom sastala prošle sedmice u Parizu, pa se ovom prilikom neće ponovno sastajati.

Izvor: Agencije