Blizu 5000 talibana u programu reintegracije

Još 600 bivših talibanskih ratnika nalazi se na ocjenjivanju podobnosti za priključenje programu (AFP)
Još 600 bivših talibanskih ratnika nalazi se na ocjenjivanju podobnosti za priključenje programu (AFP)

Gotovo 5.000 bivših talibanskih ratnika predalo je oružje i sve više njih se priključuje Programu za reintegraciju i mir, izjavio je general David Hook, koji vodi ogranak NATO-a u programu afganistanske Vlade.

Prema njegovim riječima, broj talibanskih boraca koji su se priključili Programu za mir i reintegraciju porastao je sa blizu 4.000 krajem 2011. na 4.946 do današnjeg dana.

Kako prenosi AFP, Hook je rekao da se još 600 bivših boraca nalazi na ocjenjivanju podobnosti za priključenje programu, koji je započet u oktobru 2010. godine i predviđa da se svakom bivšem ratniku tokom tri mjeseca isplaćuje 360 dolara kako bi se što lakše sa ratišta vratio u normalan život.

Hook, koji nije želio iznijeti podatak o tačnom broju preostalih talibanskih pobunjenika, ocijenio je da program “u vojnom i strateškom smislu” ne predstavlja poseban uspjeh, ali da predstavlja u “operacionom smislu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveći samit u historiji NATO saveza završen je u Chicagu porukama o “nepovratnoj tranziciji” u Afganistanu. Misija u toj zemlji bit će završena 2014. godine, iako se čelnici nadaju kako Afganistan može i ranije preuzeti odgovornost za sigurnost u toj zemlji. Za to vrijeme Afganistanci se pripremaju za samostalno vođenje ratom razorene zemlje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Afganistan je i dalje najveći proizvođač opijuma na svijetu. Smatra se da je više od 700.000 Afganistanaca ovisno o drogama, a samo mali dio njih su dovoljno sretni da dobiju pravi tretman.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO