SAD poslao podvodne robote u Hormuz

Na sankcije zbog nuklearnog programa Iran je odgovorio prijetnjom zatvaranja Hormuza (Defence Images)

Sjedinjene Američke Države poslale su flotu robotičkih podmornica u Perzijski zaljev, čime žele zaustaviti Iran u namjeri blokiranja strateškog Hormuškog moreuza minama u slučaju krize, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Podmornica je SeaFox “poslana u zonu odgovornosti Pete flote”, koja uključuje Perzijski zaljev i Arapsko more, rekao je zvaničnik mornarice za AFP.

Robotička podmornica, duga skoro 1,2 metra i opremljena kamerama i sonarom, kablom je povezana s matičnim brodom.

Njemački proizvođač Atlas Electronik kaže da ove podmornice imaju domet od blizu jednog kilometra, te da su opremljene eksplozivom za uništavanje mina.

“SeaFox mašine će biti dostavljene sa MCM-ova” ili brodova za deminiranje u Perzijski zaljev, kazao je zvaničnik.

Strah od blokade

Strah od blokiranja Hormuškog moreuza – kroz koji prolazi skoro petina svjetske nafte – pojačan je ranije ove godine kada je Iran prijetio blokadom ukoliko zapadne vlade nastave obuzdavati iranski nuklearni program.

Sjedinjene Države su odgovorile pojačanim prisustvom u toj regiji.

Poslali su četiri broda za deminiranje u junu, koji su se priključili druga četiri broda koja su već bila aktivna, rekli su iz Pete flote.

Mornarica je, također, dostavila MH-53 Sea Stallion helikopetere i USS Ponce, stare amfibijske ratne brodove koji su pretvoreni u “plutajuće baze”, koje su stacionirane u Bahreinu.

U aprilu je odred F-22 borbenih aviona poslan na aerodrom Al Dhaafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iran posjeduje arsenal od skoro 2.000 podvodnih mina, koje može postaviti bilo koja od desetina podmornica.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u civilne svrhe, dok zemlje Zapada navode da je usmjeren ka proizvodnji nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije