Abdullah II opoziciji: Izađite na izbore

Kralj Abdullah II kazao kako je svjestan da brojni Jordanci teško žive zbog visokih cijena i siromaštva (EPA)

Jordanski kralj Abdullah II pozvao je opozicione stranke, pogotovo islamističke, da se kandidiraju na općim izborima kasnije ove godine nakon što su one zaprijetile da će ih bojkotirati.

U intervjuu emitiranom na državnoj Televiziji Jordana, kralj je, također, priznao da je „manjak povjerenja u sposobnost državnih institucija“ jedan od uzroka proreformskih demonstracija u Kraljevini.

„Sve stranke, uključujući Islamski akcioni front (IAF), dijelovi su jordanskog društva. Ionako su naša vrata i srca otvorena za sve, uključujući Muslimansku braću i njihovu stranku, IAF“, rekao je on u intervjuu emitiranom u kasnim večernjim satima u nedjelju.

„Pozivamo sve grupe da učestvuju u ovom procesu reformi i zakonodavnim izborima.“

Očekuje se da će se izbori održati do kraja ove godine.

Izborni zakon

Islamisti i druge opozicione stanke kazale su da razmatraju mogućnost bojkotiranja izbora zbog kontroverznog izbornog zakona.

Zakon omogućava biračima da daju dva glasa: jedan za individualne kandidate u svojim izbornim jedinicama i drugi za stranke ili koalicije na nivou države.

Stranački i koalicioni kandidati mogu se natjecati za samo 17 mjesta.

Kralj je prošlog četvrtka naredio Parlamentu da izmijeni zakon.

Islamisti i drugi Jordanci demonstrirali su skoro svake sedmice od prošle godine, zahtijevajući niz reformi kojima bi bio stvoren parlamentarni sistem u kojem premijera ne bi imenovao kralj, nego bi on bio direktno izabran.

„Jedan od uzroka ovih aktivnosti je manjak povjerenja u sposobnost državnih institucija da se brinu za interese javnosti i ispune zahtjeve za osnovne usluge“, kazao je kralj. „Dodajte tome činjenicu da građani pate zbog visokih cijena, siromaštva, nezaposlenosti i razlika u distribuciji prihoda u različitim dijelovima zemlje.“

„Na strani sam ovih zahtjeva i potpuno ih podržavam, jer su u većem nacionalnom interesu“, kazao je kralj Abdullah II.

Izvor: Agencije