Turska očekuje deblokiranje pregovora s EU

Rehn: Članstvo Turske u Evropskoj uniji bilo vrlo korisno i za članice EU-a (AFP)

Turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis rekao je kako Ankara očekuje da će Francuska deblokirati ključne pristupne razgovore sa EU-om sada kad je na čelu te države Francois Hollande zamijenio Nicolasa Sarkozyja.

“Nakon izbora Hollandea ulazimo u novi period odnosa sa Francuskom. Sada ima smisla da bude ukinuta blokada proizišla iz Sarkozyjevog ličnog kaprica”, rekao je Bagis.

Turska je 2005. godine započela pristupne pregovore sa EU-om ali je zatvorila samo jedno od 35 poglavlja, koje svaki od kandidata mora da zaključi prije pristupa evropskom bloku.

Bagis je izrazio očekivanje da će Pariz skinuti veto sa razgovora o pet poglavlja.

Sve osim 13. poglavlja blokirali su Francuska, Kipar i Evropska komisija, koja smatra da Turska ne ispunjava standarde u oblasti poštivanja ljudskih prava i slobode govora i vjere.

Ankara je tokom prošle sedmice saopćila da će obnoviti sve veze sa Francuskom nakon sastanka premijera Tayyipa Erdogana sa Hollandeom nakon čega je izglađen spor u vezi sa ubistvima Armena koja su se desila u vrijeme Otomanskog carstva.

Ankara je otkazala sve ekonomske, političke i vojne sastanke zakazane za decembar u Parizu nakon što je Donji dom francuskog parlamenta odobrio Nacrt zakona o kažnjavanju u slučaju negiranja navodnog genocida nad Armenima.

Vrhovni sud Francuske oborio je zakon dva mjeseca kasnije, ali su turske restriktivne mjere ostale na snazi.

Rehnova podrška

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja je izjavio da bi članstvo Turske u Evropskoj uniji bilo vrlo korisno i za njene članice

Olli Rehn je napomenuo da je visina kredita u turskim bankama povoljnija od visine kredita u nekim bankama zemalja EU-a.

Rehn je agenciji Anadolija izjavio da su reformski procesu u Turskoj pokrenuti poslije ekonomske krize u 2001. godini u značajnoj mjeri doprinijeli povoljnoj ekonomskoj i finansijskoj klimi u ovoj zemlji.

Ogroman napredak

On je napomenuo da je turska ekonomija posljednjih godina ostvarila ogroman napredak zahvaljujući ponajviše ekonomskim i finansijskim reformama koje su poduzete.

Rehn je istakao da je Turska ekonomija je zabilježila rast od 6 posto na godišnjem nivou između 2002. i 2008. godine, dok je 2010. i 2011. zabilježila rast od 9,2 odnosno 8,5 posto.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja dodao je da je visoka inflacija u Turskoj prolaznog karaktera, tako da to neće predstavljati veliki problem za ekonomski napredak ove zemlje.

Također, Rehn je izjavio da bi članstvo Turske u Evropskoj uniji bilo vrlo korisno i za članice EU-a, te zato čvrsto podržava punopravno članstvo Turske u ovoj međudržavnoj organizaciji.

Izvor: Agencije