Sirija: U novim sukobima 36 poginulih

Kvart Rastan (Homs) Vladine snage pokušavaju preoteti od pobunjenika još od februara (AP)

U sukobima i nasilju širom Sirije u utorak  je poginulo 36 osoba, saopćila je sirijska organizacija za ljudska prava.

U saopćenju se kaže da su Vladine snage granatirale uporišta pobunjenika širom Sirije, a u gradu Homsu izbio je novi sukob, u kojem je poginuo jedan vojnik. Ti sukobi još uvijek traju. 

“Jutros su počeli sukobi između režimskih snaga i pobunjenika u kvartu (Homsa) Bab Amr, koji je pod kontrolom režima od marta. Crni dim kulja iz ovog dijela grada”, saopćila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Poginuo pobunjenički vođa

Naser Nahar, pobunjenički vođa Slobodne sirijske vojske iz Bab Amra, kazao je za AFP: “Još uvijek se borimo, ali danas nismo uspjeli ući u Bab Amr. Naš cilj je da ponovno preuzmemo kontrolu nad tim kvartom.”

Sirijska organizacija za ljudska prava saopćila je da je jedan civil poginuo u Rastanu, drugom kvartu Homsa, koji Vladine snage pokušavaju da preotmu od pobunjenika još od februara. 

U četvrti Homsa Kaldijeh, koja je pod kontrolom pobunjenika, poginule su dvije osobe, među kojima i jedan lokalni pobunjenički vođa. 

U saopćenju se kaže da su Vladine snage ubile troje civila u istočnom gradu Deir Ezor, tokom granatiranja kvarta Al-Jura, te da je u drugom dijelu provincije Deir Ezor, koja je bogata naftom, granatiran naftovod. Također, izvršen je napad na još jedan naftovod u Homsu.

Ubistvo novinara

Jedan civil ubijen je tokom demonstracija protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u sjevernom gradu Halepu, koji je drugi po veličini sirijski grad, kaže se u saopćenju i dodaje da je u istoj provinciji ubijen i jedan pobunjenik. 

Još petero osoba poginulo je kada su režimske snage granatirale četvrt Damaska Dumu, a poginulo je i 18 vojnika, prenosi agencija AFP. 

Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” osudila je u utorak ubistva novinara Ahmada Hamada (26) i Haleda al-Bakira (30). 

Vladine snage ubile su Hamada 16. juna u Bab Amru, sa kamerom u ruci, a Bakir je ubijen 10. juna dok je snimao bombardiranje grada Al-Kair.  

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je u ponedjeljak da su od početka vojnih sukoba u toj zemlji, u martu 2011. godine, do 18. juna 2012. godine poginule 15.163 osobe.

Izvor: Agencije