Serija napada na jugu Afganistana

Napadači na NATO nosili uniforme afganistanske policije (AFP)

Serija napada potresla je južni dio Afganistana u protekla 24 sata, saopćili su lokalni zvaničnici. U provinciji Kandahar je sedam osoba napalo bazu NATO-a u utorak, a koalicione snage koje predvode Sjedinjene Američke Države (ISAF) su objavile kako su svi napadači ubijeni.

U ranim jutarnjim satima desio se vatreni okršaj od jednog sata između lokalne policije i boraca nakon što su oni napali policijsku kontrolnu tačku u provincijskom Zhari distriktu. U ovom sukobu su poginula najmanje trojica policajaca, dok je šest osoba povrijeđeno.

Još jedan incident se desio u Kandaharu. Tri naoružana muškarca u uniformama Afganistanske nacionalne policije ubili su u ponedjeljak člana NATO snaga.

Ova trojica su pobjegla nakon što su ubili američkog člana međunarodnih snaga i ranili nekoliko drugih, kazao je Jamie Graybeal, glasnogovornik ISAF-a.

Iako su nosili policijske odore, još se ne može sa sigurnošću tvrditi da li su napadači zapravo bili policajci ili su samo nosili njihove uniforme.

U eksploziji bombe koja se desila također u ponedjeljak u jugozapadnoj provinciji Helmand, živote je izgubilo najmanje osam civila, među kojima ima žena i djece.

Još pet osoba je povrijeđeno u eksploziji u Masa Qali, distriktu poznatom po velikoj prisutnosti talibana.

Izvor: Agencije