Evropski čelnici: Nastaviti pomagati Grčkoj

Vijesti o rezultatima grčkih izbora zatekla je Barrosa i Van Rompoya u Meksiku, na sastanku zemalja članica G20 (AFP)

Evropska unija će nastaviti pomagati Grčkoj, naveli su u zajedničkom saopćenju predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nakon parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Oni su saopćili kako se nadaju da će poslije izbora održanih u nedjelju brzo biti formirana vlada koja će Grčku povesti putem privrednog oporavka.

Van Rompuy i Barroso su pozdravili “hrabrost i upornost” grčkih građana i izjavili da shvataju žrtve koje podnose zbog oštrih mjera štednje.

“Nastavit ćemo da podržavamo Grčku kao dio EU-a i članicu eurozone”, navodi se u saopćenju.

Čestitke Njemačke

Vijesti o rezultatima grčkih izbora na kojima je najviše glasova osvojila konzervativna Nova demokratija, zatekla je Barrosa i Van Rompoya u Meksiku, na sastanku zemalja članica G20.

Za razliku od drugoplasirane Syrize, Nova demokratija podržava mjere štednje kojima je Brisel uslovio finansijsku pomoć Grčkoj.

Njemačka kancelarka Anegela Merkel je, također, čestitala pobjedu lideru Nove demokratije Antonisu Samarasu, rekavši kako pretpostavlja da će “Grčka nastaviti ispunjavati svoje evropske obaveze”.

Njemačka, kao najveća evropska ekonomija, velikim dijelom je učestvovala u grčkom paketu pomoći i jedan je od ključnih zagovarača nepopularnih mjera štednje.

Izvor: Agencije