Clinton pozvala Jong Una na promjene

Kim Jong Un je vlast naslijedio nakon iznenadne smrti svoga oca (AP)

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je pozvala novog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da zacrta drugi smjer od onog njegova oca, rekavši kako bi on mogao postati osoba preobrazbe, koja će svoju naciju preusmjeriti od mračne prošlosti gladi i represije.

Mnogi dužnosnici SAD-a i stručnjaci za Sjevernu Koreju pribojavaju se da će Kim Jong Un nastaviti s nuklearnom politkom i represijom njegovog oca Kim Jong Ila, čija je iznenadna smrt u decembru dovela njegova neiskusnog sina na vlast.

“Taj mladi čovjek, ako odluči pomoći odvesti Sjevernu Koreju u 21. stoljeće, mogao bi u historiju ući kao čelnik preobrazbe”, rekla je Clinton novinarima nakon razgovora s južnokorejskim čelnicima. “Ili može nastaviti s modelom iz prošlosti”, dodala je.

Clinton je rekla da, bez obzira šta Kim učini, ona vjeruje da će jednom ta izolirana država promijeniti smjer.

“Jer u nekom trenutku ljudi više ne mogu živjeti u tako represivnim uslovima, gladovati do smrti, biti stavljani u gulage i da im se uskraćuju njihova temeljna ljudska prava”, rekla je. “Stoga se nadamo da će Kim zacrtati drugačiji pravac za svoj narod.”

Za sada je Kim, za kojega se vjeruje da je u kasnim dvadesetim godinama, naznačio da će nastaviti s očevom tvrdolinijaškom politikom, premda je pokazao neke promjene stila, poput javnog govorenja i drugih stvari koje Kim Jong Il nije nikada činio.

Izvor: Agencije