Kadima uz Netanyahua, nema vanrednih izbora

Netanyahu i Mofaz: Kadima će sa svojih 28 mjesta u Knessetu osigurati stabilnost vladi (EPA)

Stranka centra Kadima potpisala je koalicijski sporazum s izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom i treba ući u vladu, javio je izraelski javni radio, dodajući da je tim dogovorom otpala mogućnost prijevremenih izbora.

Ovaj neočekivani sporazum zaključen je nakon što je parlament (Knesset) već u prvom čitanju prihvatio nacrt zakona o raspuštanju donjeg doma, iako se spremao da o njemu glasa nakon drugog i trećeg čitanja. Tako taj nacrt postaje ništavan.

Na temelju sporazuma o nacionalnom jedinstvu, predsjednik Kadime Shaul Mofaz postaje potpredsjednik vlade i ministar bez portfelja u novoj vladi koja se formira, dodaje radio.

Detalji tog sporazuma još se moraju dogovoriti.

Nestabilna koalicija

Netanyahu i Mofaz dogovorili su se da će novi tekst do ljeta zamijeniti zakon koji ortodoksnim Jevrejima omogućuje da budu izuzeti iz vojne službe.

Mofaz je u martu preuzeo mjesto predsjednika Kadime od nekadašnje ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni.

Kadima će sa svojih 28 mjesta u Knessetu osigurati stabilnost Netanyahuovoj vladi koja bi mogla, prema ocjenama analitičara, ostati na vlasti do redovnih izbora krajem 2013. godine.

Netanyahu je u ponedjeljak bio najavio prijevremene opće izbore za 4. septembar, zbog nestabilnosti vladajuće koalicije vjerskih i nacionalističkih stranaka.

Izvor: Agencije