Turska i Slovenija sa zajedničkim vizijama

Premijer Slovenije Janez Janša sa svojim kolegom iz Turske tokom susreta u Ljubljani (Reuters)

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Slovenije Janez Janša u ponedjeljak su održali zajedničku pres-konferenciju nakon sastanka delegacija dvije zemlje. Erdogan je kazao da su Turska i Slovenija zemlje sa mnogo zajedničkih vizija, kako na Balkanu tako i na polju međunarodne politike.

Podsjetio je da je 2011. u Ankari potpisan dokument o zajedničkoj strategiji ove dvije zemlje.

Erdogan je zahvalio Sloveniji na konstantnoj podršci na evropskom putu Turske i kazao da je i ova posjeta sa proširenom delegacijom ministara i parlamentaraca još jedan znak dobre volje da se bilateralni odnosi dvije zemlje unaprijede na svim poljima međudržavne saradnje, javila je agencija Anadolija

Razgovor o Siriji

Turski premijer je podsjetio da je trgovinska razmjena između Turske i Slovenije u 2011. iznosila 966 miliona dolara i da ne postoji niti jedan razlog da se ne iskoriste svi potencijali ekonomske saradnje i ova razmjena poveća u narednom periodu.

Tokom sastanka razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji u svijetu, prije svega, o ratu u Siriji.

“Nadamo se da će krvoproliće u Siriji prestati. Ovo je međunarodni problem. To je problem cijelog čovječanstva. I ljudski je da ovo riješimo, da li posredstvom UN-a, Arapske lige ili Organizacije islamske konferencije, ali ovo pitanje se mora riješiti. Mi smo susjedna zemlja sa 910 kilometara granice sa Sirijom i naravno da zbog toga imamo i izraženije emocije kada je riječ o ovom problemu”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da je, prije dolaska u Sloveniju, posjetio izbjeglički kamp u kojem su smještene sirijske izbjeglice i kazao da je njihova zajednička želja da se vrate u svoju domovinu. Erdogan je rekao da su to „gosti Turske i da će im ova zemlja pružiti sve potrebne uslove da se osjećaju sigurno, sve dok se ne steknu realni preduslovi da se vrate svojim kućama u domovini“.

Na upit novinara o mogućnosti vojne intervencije u Siriji, Erdogan je kazao da Turska poznaje i poštuje međunarodne pravne norme i da sirijski narod smatra svojim bratskim narodom, te da vjeruje da će u konačnici sirijski režim pasti.

“Mi smo protiv sirijskog režima, jer ne može se biti uz zlo. Nikada niko u historiji nije pobijedio svoj narod. Pobjedu može ostvariti samo rukovodstvo koje je uz narod. Vjerujemo da će u što skorije vrijeme sirijski narod dočekati svoju pobjedu i pad režima u Damasku”, dodao je turski premijer.

Komentar o Francuskoj

Na pitanje novinara da prokomentira upravo završene predsjedničke izbore u Francuskoj, Erdogan je kazao da izbori još nisu završeni, jer slijede i parlamentarni.

Ističući da Turska i Francuska nikada nisu bile neprijatelji, Erdogan je kazao da je francuska politika na međunarodnom planu doživjela zaokret dolaskom Sarkozyja na vlast, ali da Turska nikada nije bježala od dogovora. Rekao je da je u periodu predsjednika Jacquesa Chiraca Turska prisustvovala svim sastancima svjetskih lidera, ali da je to onemogućeno dolaskom Sarkozyja na vlast.

Erdogan je na pitanje u vezi sa osporenom odlukom francuskog senata o turskom genocidu nad Armenima, rekao da je to stvar i predmet historičara, a ne političko pitanje.

“Arhiv Republike Turske je otvoren i na uvid se mogu uzeti milioni dokumenata. Neka dođu historičari, politolozi, pravnici i svi drugi eksperti, neka formiraju komisiju i istraže to pitanje. Neka se pregleda i arhiv Armenije ili bilo koje treće zemlje. Mi smo spremni da se suočimo sa svojom historijom. Ali u tom slučaju se i Armeni moraju suočiti sa preispitivanjem tih historijskih činjenica”, rekao je Erdogan.

Nova pravila usred utakmice

Turski premijer je istakao da njegova zemlja ubrzano napreduje na putu ka priključenju u EU-u, ali da se pred Tursku postavljaju stalno novi uslovi koji do sada nikome nisu postavljani.

“To je kao sa sportskom utakmicom. Pravila igre se ne mijenjaju usred utakmice. Ali izgleda da je Turska iznimka. Nadamo se da će i francuska i politika ostalih članica Evropske unije okrenuti novu stranicu. U tom slučaju bi i Turska mogla doprinijeti institucionalizaciji EU-a”, rekao je premijer Turske.

Izvor: Agencije