Optuženi za terorizam ne priznaju sud

Piše: Ivica Puljić

Čitanje optužnica u Guantanamu je počelo kaotično, nakon što Sheikh Muhammed nije htio odgovarati na sučeva pitanja, a onda su to učinila i preostala četvorica optuženika.

Dvojica optuženika su se počela moliti usred sudnice, a onda su svi okrivljeni odbili koristiti slušalice preko kojih su mogli čuti simultani prijevod s engleskog na arapski jezik.

Petorica optuženih

Khalid Sheikh Mohammed je Pakistanac koji je odrastao u Kuvajtu. Američki vojnici su ga uhvatili u Pakistanu 2003. godine. Navodno je bio pritvoren na dvije tajne lokacije pod kontrolom CIA-e, a obje lokacije su bile izvan SAD-a. U rujnu 2006. godine prebačen je u Guantanamo Bay.

Mustafa al-Hasawi je 43-godišnji Saudijac, koji je navodno financirao terorističke napade 11. rujna 2001. godine.

Walid bin Attash je Jemenac, a odrastao je u Saudijskoj Arabiji. SAD sumnjaju da je bio tjelohranitelj Osame bin Ladena i jedan od vodećih operativaca u Al-Kaidi.

Ramzi bin al-Shaibh je rođen u Jemenu i smatra se da je trebao biti 20. otmičar u terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine, ali nije dobio vizu za ulazak u SAD. Uhvaćen je prije skoro 10 godina, a u Guantanamu je od 2006. godine.

Ammar al-Baluchi, poznat i kao Ali Abdul Aziz Ali, optužen je za planiranje, financiranje i logističku pripremu za terorističke napade 2001. godine.

Nakon toga je sudac naredio da se u sudnicu dopreme zvučnici, preko kojih su onda svi u sudnici mogli čuti prijevod.

Šutnju petorice optuženika prekinuo je Jemenac Ramzi bin al-Shaibh, koji je rekao: “Ovo je posljednji put da nas vidite”, optuživši sud da će ih ubiti i to prikazati kao samoubojstva.

Prije izlaska na sud, bivši glavni tužitelj Vojnog suda u Guantanamu Morris Davis je rekao: “Sheikh Mohammed će pokušati napraviti spetakl od suđenja, želeći da svijet zna da je upravo on taj koji je organizirao terorističke napade”.

Čitanje optužnica se zbilo više od deset godina nakon najkrvavijih terorističkih napada u povijesti SAD-a i na prvu obljetnicu smrti Osame bin Ladena, koji je za njih preuzeo odgovornost.

Ali, proces stoljeća, kako ga nazivaju promatrači, mogao bi pričekati još najmanje godinu dana.

Najteži teroristički napad

Američki vojni tužitelji će željeti osuditi Khalida Sheikha Muhammeda i ostalu četvoricu za najteži teroristički napad na američkom teritoriju.

U isto vrijeme, tužitelji će pokušati pokazati da sustav vojnih tribunala, koje je uspostavila administracija predsjednika Baracka Obame, može biti usklađen s međunarodnim standardima. 

Aktivisti za građanska prava kažu kako bi sva petorica optuženika trebala imati suđenje na građanskim sudovima, koja osiguravaju veću pravnu zaštitu, poput isključivanja dokaza dobijenih kroz mučenja.

S tim se ne slaže brigadni general Mark Martins, koji je glavni tužitelj u ovom procesu: “Onima koje to brine mi kažemo da prepoznajemo njihov skepticizam, ali isto tako kažemo da zakon zabranjuje korištenje bilo koje izjave koja je rezultat mučenja ili okrutnog nehumanog ili degradirajućeg tretmana. Mi ćemo primjenjivati zakon, proces će biti fer. Mi, vojni suci, čije je postavljenje dio dužnosti, imamo stavove koji će osigurati pošteno suđenje”.


Suđenje prate i porodice žrtava

Pravni postupak koji na kraju ne uspije ispuniti međunarodne pravne standarde podriva vlastiti kredibilitet u očima svjetske javnosti i daje argumente u ruke onima koji žele napasti SAD, kaže David Glazier, profesor prava sa sveučilišta Loyola u Los Angelesu.

Treba reći da su prvobitne optužnice protiv istih osoba bile povučene 2008. godine, nakon što je Obama zatražio da se ovaj slučaj premjesti na savezni sud u New Yorku.

No, administracija je, pod pritiskom Kongresa, promijenila svoj stav te vratila optužnice u vojni sustav 2011. godine, nakon velike političke bitke oko toga gdje će se spomenutoj petorici suditi.

Mnogo otvorenih pitanja

Na kraju su optužnice, prošlog mjeseca, upućene na vojni tribunal u bazi Guantanamo Bay.

Ovo je najvažnije suđenje za terorizam do sada i odvija se u procesu koji ima dosta otvorenih pitanja.

Zato udruge za građanska prava traže da se javno objavi kakve su iskaze optuženici davali tijekom mučenja, a ne da to ostane tajna kako vlada traži.

O tome je govorio James Connell, odvjetnik Ali Abdula Aziz Alija: “Pravilo je u Guantanamu, za koje američka vlada traži da se formalizira u ovom sučaju, da je sve što okrivljenici kažu ili bilo koja informacija dobijena od njih na suđenju, klasificirano na najvećoj razini. I to sve bez odluke da je riječ o informaciji važnoj po nacionalnu sigurnost. Ja sam imao pristup klasificiranim informacijama, a ne mogu na suđenju potvrditi ili zanijekati bilo koju informaciju koja može voditi do pretpostavljene klasificirane informacije.”

Khalid Sheikh Mohammed, koji je uhvaćen 2003. godine u Pakistanu, kao i Aziz Ali, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Atash, Ramzi Binalshibh i Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi optuženi su za planiranje i izvođenje terorističkih napada na New York i Washington te rušenje zrakoplova na letu United Airlines 93, koji se srušio u mjestu Shanksville u Pennsylvaniji.

Slike iz sudnice: Advokatica sjedi pozadi

Al Jazeerein reporter Camille el-Hassani bio je u sudnici tokom čitanja optužnice. Evo nekih njegovih zapažanja:

-Zatočenici u velikoj mjeri ne reagiraju na proces, ponekad slušaju, ponekad čitaju Kur'an, a ponekad pričaju međusobno ili sa advokatima.

Dva ženska člana porodice žrtava su plakala tokom čitanja optužnice – jedna dok se čitala informacija o avionu koji je udario u tornjeve, druga kasnije dok se čitala optužnica koja je opisivala kako su udarili u toranj.

Na kraju suđenja svaki optuženi je izvođen iz sudnice pojedinačno. Kada je na red došao Ramzi bin Al Shibh, on se okrenuo i mahnuo članovima obitelji žrtava sa osmjehom na licu.

Kad je general Mark Martins, tužilac, napuštao sudnicu, stavio je ruku na srce i uputio pogled porodicama žrtava. Oni su svi cijenili tu gestu.
Razgovarao sam sa advokaticom Cheryl  Bormann, koja nije željela potvrditi da li je njen klijent zahtijevao da ona sjedi u stražnjem dijelu sudnice (povjerljivost između klijenta i nje). Rekla mi je da nema problema što sjedi pozadi. Također mi je naglasila da smatra da je sudija nesposoban za ovo suđenje i da ovo što se danas događalo u sudnici to i potvrđuje.

U tim je napadima živote izgubilo 2.976 osoba.

Optužnice ih terete i za financiranje, konspiraciju, treniranje i upućivanje 19 otmičara koju su koristili četiri putnička zrakoplova kojima su uništili dvije zgrade Svjetskog trgovinskog centra te oštetitili zgradu Pentagona.

Optužbe uključuju terorizam, otmicu zrakoplova i ubojstva.

Brutalno ubistvo Daniela Pearla

Dvojici preostalih okrivljenika suđeno je pred vojnim komisijama, a osuđeni su prije 2009. godine: Salam Hamdan je 2008. godine osuđen na pet i pol godina zatvora, a bio je vozač Osame bin Ladena.

Ali Hamza Ahmad al-Bahlul je dobio kaznu doživotnog zatvora 2008. godine zbog pomaganja Osami bin Ladenu.

Khalid Sheikh Mohammed je rekao da je on osobno ubio novinara Wall Street Journala (WSJ) Daniela Pearla, kojem je odrezao glavu u Pakistanu 2002. godine.

Sheikh Mohammed je tražio da se to okrutno pogubljenje snima i na snimku se vidi pod kakvim je teškim mukama Daniel Pearl umirao 11 minuta pred kamerom.

Sheikh Mohammed je ovo ubojstvo priznao u Guantanamo Bayu 2007. godine, ali još uvijek nije podignuta optužnica za taj zločin.

Nakon što je 2003. godine uhvaćen u Pakistanu, Sheikha Mohammeda je CIA držala na tajnim lokacijama sve do 2006. kada je poslan u Camp Delta u Guantanamo Bayu, gdje je zatočen zajedno sa 168 drugih osumnjičenika za terorizam.

CIA je priznala da je Sheikh Mohammed bio jedan od trojice Al-Kaidinih operativaca koji su bili podvrgnuti “waterboardingu”, odnosno simuliraom utapljanju, i to, prema dokumentaciji američke vlade, 183 puta.

Američka vlada je od tada zabranila “waterboarding”, a organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je to nazvala oblikom mučenja.

‘Na tone’ drugih dokaza

Mnogi će američki pravni stručnjaci kazati da je ovo neobično suđenje, jer nema nikakvih izgleda da će okrivljenici biti pušteni na slobodu, bez obzira što se bude događalo tijekom suđenja.

Pitanje je i koliko su dokaza tužitelji dobili tijekom mučenja.

Prema ukazu Vojne komisije iz 2009. godine, optužbi se zabranjuje iznošenje izjava koje su od optuženika dobijene tijekom grubih oblika saslušanja.

No, još uvijek je nejasno hoće li se moći koristiti dokazi do kojih se došlo takvim metodama i to izvan sudnice.

Osuda utemeljena na takvim dokazima može biti blijeda, kaže Morris Davis, bivši glavni tužitelj na vojnim komisijama u Guantanamu od 2005. do 2007. godine.

“Možete imati savršeno suđenje u Guantanamu, ali većina će ljudi u svijetu i dalje biti skeptična. Zato mislim da se suđenje treba održati na građanskom sudu”, rekao je Davis, koji naglašava da protiv Sheikha Mohammeda ima “na tone” drugih dokaza koji se mogu koristiti.

Drugi pravni stručnjaci opet tvrde da se na vojnom sudu jamči fer suđenje, koje zadovoljava sve standarde građanskih procesa.

Da bi netko od okrivljenika dobio smrtnu kaznu, što traži tužiteljstvo, porota od 12 časnika mora jednoglasno donijeti presudu.

Izvor: Al Jazeera