Turski sud optužio izraelske oficire

Izrael upotrijebio nerazmjernu silu, prema izvještaju UN-a (Anadolija)

Turski sud je u ponedjeljak zvanično podigao optužnice protiv oficira izraelske vojske za ubistvo devet Turaka na brodu koji je u maju 2010. godine vozio pomoć pojasu Gaze.

Turska agencija Anadolija je navela da je Sedmi krivični sud u Istanbulu jednoglasno odobrio optužnicu protiv bivšeg šefa izraelske armije Gabija Ashkenazi, komandanta mornarice, zrakoplovnih snaga i vojne obavještajne službe.

Za njih se traži devet doživotnih kazni zbog “poticanje na monstruozno ubistvo i torturu”, prenosi AP.

Ne bi se moglo očekivati da se izraelskim oficirima sudi u Turskoj, ali sud može izdati naredbu za njihovo hapšenje ako budu proglašeni krivim u odsustvu.

Optužnice su podignute samo nekoliko dana prije druge godišnjice smrtonosnog upada izraelskih komandosa na brod Mavi Marmara koji je pokušao probiti blokadu pojasa Gaze.

Zamrznuta saradnja

Odnosi Izraela i Turske, nekadašnjih saveznika, naglo su pogoršani poslije tog incidenta. U sukobu koji je izbio na brodu život je izgubilo devet propalestinskih aktivista, turskih državljana.

Nakon toga je Turska protjerala izraelskog ambasadora, a u septembru 2011. je zamrznula vojnu saradnju s Izraelom , pošto je objavljen  izvještaj UN o incidentu. U njemu je jevrejska država uglavnom pošteđena optužbi za ono što se desilo.

Optužnice su pripremljene poslije svjedočenja oko 600 ljudi, uključujući 490 putnika flotile od šest brodova za Gazu i rođaka poginulih.

Bez izvinjenja

Turska je ranije najavila da će pokušati goniti sve Izraelce odgovorne za zločine u tom incidentu i tužilac je pisao u Izrael kako bi došao do imena umiješanih ali nije dobio odgovor.

U izvještaju UN se potiču dvije strane na ponovno približavanje, ali je postignut suprotan efekt i jaz se produbio. U dokumentu je zaključeno da je Izrael upotrijebio nerazmjernu silu, ali i da je blokada Gaze legalna.

Izrael nikada nije udovoljio zahtjevu Turske da se zvanično izvini za pogibiju Turaka i plati kompenzacije porodicama žrtava. Ta zemlja je sve vrijeme tvrdila da su komandose napali aktivisti metalnim šipkama i noževima kada su se ukrcali na brod i da su oni otvorili vatru u samoodbrani.

Izvor: Agencije