Blair će svjedočiti pred komisijom Livison

Blair (59) je kum jednog Murdochovog djeteta (AP)

Nekadašnji britanski premijer Tony Blair svjedočit će u ponedjeljak pred komisijom Livison, koja istražuje povezanost medija i vlasti u okviru afere prisluškivanja u čijem je središtu tabloid News of the World, saopćila je ta istražna komisija, prenosi AFP.

Blair, koji je bio premijer Velike Britanije između 1997. i 2007. godine, pred komisijom će najvjerovatnije pitati o prirodi veza njegove tadašnje vlade s medijskom kompanijom News Corp medijskog magnata Ruperta Mardocha.

Blair (59) je kum jednog Murdochovog djeteta, dok je najprodavaniji britanski list The Sun (u vlasništvu Murdocha) podržavao Blaira tri puta na izborima.

Ministar za kulturu Jeremy Hunt također će se pojaviti pred komisijom u četvrtak, a on se lično suočava s pozivima da podnese ostavku zbog afere prisluškivanja.

Komisija Livison je prošlog meseca objavila imejlove otkrivajući da je Huntov kabinet odavao informacije News Corpu oko njegove ponude da stekne punu kontrolu nad satelitskom televizijom BskyB, u kojoj još ima udeo od 39 posto.

News Corp je morao odustati od ponude u julu prošle godine, nakon nezadovoljstva javnosti zbog skandala oko afere prisluškivanja.

Murdoch (81), porijeklom iz Australije, bio je primoran u julu zatvoriti News of the World zbog otkrića da su novinari tog tabloida “hakovali” govornu poštu javnih ličnosti.

Izvor: Agencije