Svemirski brod Soyuz stigao na ISS

Posada će u naredna četiri i po mjeseca učestvovati u nekoliko važnih misija (EPA)

Ruski svemirski brod Soyuz sa tročlanom posadom stigao je u četvrtak ujutro, nakon dva dana leta, na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje će se astronauti pridružiti trojici kolega koji se tamo nalaze od decembra prošle godine.

“Brod ‘Soyuz TMA-04M’ spustio se u 4:36 sati na istraživački modul ‘MIM-2’ ISS-a”, navodi se u saopćenju ruske Svemirske agencije Roskosmos.

Posada Soyuza će, nakon neophodnih tehničkih procedura, oko podneva po moskovskom vremenu preći u stanicu. Tokom naredna četiri i po mjeseca učestvovat će u nekoliko važnih misija, uključujući prihvat prvog komercijalnog američkog svemirskog broda “Dragon”, dva ruska i jednog japanskog broda.

Njihova misija obuhvatit će i izvođenje više od 400 naučnih eksperimenata, među kojima i lansiranje nevelikog satelita koji bi trebao simulirati pad kosmičkih objekata na Zemlju.

Orbitalna stanica kruži oko Zemlje na visini od 385 kilometara.

Sjedinjene Države se oslanjaju na Rusiju

Drugi eksperiment trebao bi odgonetnuti utjecaj dugotrajnog boravka u svemiru na ljude i biljke te utjecaj kosmičke radijacije na čovjeka.

Tročlana posada Soyuza, u kojoj su Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin te Amerikanac Joseph Acaba, ostat će na ISS-u do septembra. Tokom boravka u svemiru, kako su najavili prije polijetanja, pratit će Evropsko prvenstvo u nogometu u Ukrajini i Poljskoj i Olimpijske igre u Londonu.

Nakon prošlogodišnjeg ukidanja programa letova svemirskog šatla, SAD se oslanja na Rusiju u slanju astronauta na ISS, a let po osobi košta 60 miliona dolara.

Rusija se nada da će uspješnim letovima na ISS obnoviti ugled svog svemirskog programa, koji je narušen serijom problema tokom posljednjih nekoliko godina, uključujući pad bespilotne rakete “Progres”, koja je prošle godine nosila zalihe ka orbitalnoj stanici.

Izvor: Agencije