Grčka privremena vlada položila zakletvu

Prelaznu vladu u Atini čine uglavnom univerzitetski profesori, bivši ministri i diplomate (AFP)

Grčka privremena vlada, na čelu sa tehničkim premijerom Panayotisom Picramenosom, položila je u četvrtak zakletvu, a njen glavni cilj je da organizira nove izbore 17. juna, poslije neuspjeha višednevnih pregovora o formiranju nove koalicione vlade.

Iz banaka povučeno 1,2 milijarde eura

Građani Grčke povukli su za dva dana 1,2 milijarde eura depozita koje su držali u bankama.

Grci su počeli intenzivnije povlačiti novac iz banaka zbog straha od brze devalvacije u slučaju da zemlja napusti eurozonu.

Predsjednik Papuilas rekao je da bi se strah građana ubrzo mogao pretvoriti u paniku zbog izlaska iz eurozone.

Prema izvorima iz banaka, štediše u Grčkoj povlače novac iz banaka, ali ne panično, kako je to bilo u aprilu 2010. godine, kada je oko osam milijardi eura povučeno neposredno prije nego što je Grčka dobila pomoć za spas.

Grci postepeno povlače novac iz banaka već mjesecima, ali je tempo značajno ubrzan od kada je postalo izvjesno da političke stranke neće moći formirati vladu poslije izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Članovi kabineta su položili zaketvu pred atinskim i svegrčkim arhiepiskopom Jeronimusom, javila je grčka agencija ANA.

Prethodno je rano u četvrtak saopćen sastav nove privremene vlade, koju će činiti 16 ministara, u kojoj nisu predviđene funkcije zamjenika ministara.

Prelaznu vladu u Atini čine uglavnom univerzitetski profesori, bivši ministri i diplomate.

Za ministra finansija imenovan je Jorgos Zaniyas, jedan od ključnih učesnika u pregovorima vezanim uz vraćanje grčkog duga.

Novi šef diplomatije je Petros Moliviyatis, dok će na čelu ministarstva unutrašnjih poslova biti Antonios Manitacis.

Neuspješni pregovori

Najavljeno je da će uskoro biti sazvana sjednica grčkog parlamenta, koji je raspušten u aprilu, uoči majskih izbora.

Predsjednik Grčke Carolos Papulias u srijedu je povjerio mandat za sastav prelazne “tehnokratske vlade” Picramenosu (67), predsjedniku Državnog vijeća i predsjedniku Vrhovnog upravnog suda.

Picramenos je izjavio da je svjestan velike odgovornosti koju preuzima na sebe, iako će biti “isključivo tehnički premijer”, i da se nada da će se pokazati vrijednim zadobijenog povjerenja.

Grci će tačno za mjesec dana izaći ponovno na birališta, poslije vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. maja, na kojima nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da samostalno formira vladu i niza neuspjelih pokušaja da se formira nova koaliciona vlada.

Poslije neuspjeha višednevnih razgovora s grčkim predsjednikom o formiranju koalicione vlade, lideri tri grčke najjače političke partija su se međusobno optuživali za neuspjeh pregovora.

Izvor: Agencije