Hollande: Ekonomija i borba protiv rasizma

Francois Hollande je u utorak i zvanično postao predsjednik Francuske, nakon što je od odlazećeg šefa države Nicolasa Sarkozyja preuzeo dužnost tokom ceremonije u Elizejskoj palači i tako postao prvi socijalistički predsjednik Republike poslije Francoisa Mitteranda.

Sarkozy je čestitao Hollandeu ispred predsjedničke palače, a potom ga je uveo unutra da bi mu, iza zatvorenih vrata, predao nuklearne kodove i druge tajne dokumente, pred kratku ceremoniju polaganja zakletve u prisustvu blizu 400 zvanica, prenose agencije.

Grom pogodio avion

Avion francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nakon polijetanja iz Pariza za Berlin u poslijepodnevnim satima u utorak pogodio je grom. Hollande se morao vratiti u Pariz i promijeniti avion, javila je francuska televizija.

Ipak, očekuje se u večernim satima u Berlinu, gdje će se sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i razgovarati o evropskoj ekonomskoj krizi.
 

Pobijedivši u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, Hollande je u utorak zvanično postao 24. predsjednik Francuske.

Pakt za privredni rast

Ceremonija primopredaje dužnosti je, po želji novog predsjednika, bila skromna i protokolarna, u stilu promjena koje je najavio, a nisu joj prisustvovali njegovo četvero djece, kao ni djeca njegove partnerke Valerie Trierweiler.

U prvom obraćanju javnosti u ulozi šefa države, Hollande je obećao predlaganje pakta evropskim partnerima i to takvog koji bi istovremeno zauzdao rast javnog duga i garantirao rast privrede.

Inauguracijski govor trajao je nešto više od 11 minuta. Hollande je obećao predsjedanje Francuskom i Evropom koje će pružiti nadu. Pozvao je Francuze na okupljanje i jedinstvo, te rekao kako različitosti ne smiju uzrokovati podjele.

“Da bi prebrodili krizu koja je udara, Evropi je potreban projekt, solidarnost, rast. Našim partnerima predložit ću novi pakt koji će povezati potrebno smanjenje javnoga duga s neophodnim – stimulacijom ekonomije. I reći ću im da je potrebno da se naš kontinent zaštiti u svijetu koji je tako nestabilan, ne samo njegove vrijednosti nego i njegove interese u ime principa recipročnosti naših trgovinskih razmjena.”

Hollande je izjavio kako njegova zemlja treba pomirenje te rekao da će se boriti protiv rasizma i antisemitizma. 

Imenovao je svog bivšeg savjetnika Jean-Marca Ayraulta za novog premijera.

Ayrault je lider socijalista u francuskoj Nacionalnoj skupštini i gradonačelnik Nantesa.

Novi prioriteti

Nakon inauguracije Hollande se na Trijumfalnoj kapiji poklonio pred spomenikom Neznanom junaku, prema tradiciji uvedenoj otkako je osnovana Peta Republika, a potom odao poštu Julesu Ferryju i Mariji Curie.

Odajući počast bivšem ministru prosvjete iz vremena Treće Republike i dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i hemiju s početka prošlog vijeka, novi šef francuske države istakao je prioritete svog petogodišnjeg mandata, o kojima je govorio tokom predizborne kampanje, a to su omladina, obrazovanje i poštovanje svjetovnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije