Hashemi optužen za ubistva šest sudija

Al-Hashemi: Nalog za hapšenje iračkog potpredsjednika je izdat u decembru (AFP)

Irački odbjegli potpredsjednik Tareq al-Hashemi i nekoliko njegovih tjelohranitelja optuženi su za ubistva šest sudija uoči suđenja koje treba početi u četvrtak.

Hashemi, koji se trenutno nalazi u Turskoj, najvjerovatnije neće prisustvovati suđenju, prenio je AFP.

“Hashemi i njegovi tjelohranitelji su optuženi za mnoge zločine, uključujući i ubistva šest sudija”, rekao je Abdelsattar Bayraqdar, glasnogovornik Višeg sudskog vijeća.

Bayraqdar je rekao da je broj optužbi protiv Hashemija i tjelohranitelja za sada 150, dodavši da bi mogao postati i veći.

Pod istragom 73 tjelohranitelja

On je kazao da je 13 Hashemijevih tjelohranitelja pušteno na slobodu zbog nedostatka dokaza, a 73 se nalaze pod istragom.

Dodao je da će suđenje Hashemiju i određenom broju njegovih tjelohranitelja početi u četvrtak te da će biti fokusirano na “atentat na generalnog direktora u ministarstvu za nacionalnu sigurnost, službenika ministarstva unutrašnjih poslova i advokata”.

Nalog za hapšenje potpredsjednika je izdat u decembru, usred krize između sunitskog iračkog bloka, kojem on pripada, i bloka premijera Nourija al-Malikija.

Hashemi, koji kaže da su optužbe politički motivirane, pobjegao je u autonomnu kurdistansku regiju u sjevernom Iraku, koja je odbila da ga preda centralnoj iračkoj vladi.

Nakon toga su mu dopustili da posjeti Katar, Saudijsku Arabiju i sada Tursku.

Izvor: Agencije