Netanyahu: Sankcije ne štete dovoljno Iranu

Netanyahu: Tek trebaju nastupiti promjene (EPA)

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu izjavio je da međunarodne sankcije nanose štetu ekonomiji Irana, ali da to nije dovoljno da se ta zemlja ubijedi da odustane od svojih nuklearnih ambicija. 

“Iranska vlada ima ekonomske probleme, ali tek treba krenuti unazad, čak i jedan milimetar u svom nuklearnom programu”, rekao je on.

“Da li će te teškoće navesti vladu u Teheranu da zaustavi svoj nuklearni program? Vrijeme će pokazati. Ne mogu reći da će se to dogoditi. Znam da postoje teškoće, ali tek trebaju nastupiti promjene”, kazao je izraelski premijer. 

Izrael i njegov glavni saveznik SAD vjeruju da Teheran pravi atomsku bombu i ne isključuju mogućnost vojne akcije protiv Irana, ako sankcije ne urode plodom.

Iran tvrdi da obogaćuje uran u mirnodopske svrhe.

Netanyahu je ponovno uporedio bespomoćnost Jevreja za vrijeme nacističkog holokausta u Drugom svjetskom ratu s vojnom moći i diplomatskim utjecajem Izraela.

“Jevrejski narod nije imao ove mogućnosti prije 70, 80 godina. Nismo imali to oruđe. Danas ono postoji i naša je dužnost da ga upotrijebimo, da ometemo zločinačke namjere naših neprijatelja”, rekao je on, ne aludirajući direktno na Iran.

‘Učinit ću sve…’

Izjave izraelskih zvaničnika od prije dva mjeseca sugerirale su da istječe vrijeme za efektivni udar na iranska nuklearana postrojenja. 

Međutim, nedavno je Izrael oprezno pozdravio planiranu obnovu razgovora velikih sila s Iranom.

“Učinit ću sve da uklonim tu prijetnju. Nadam se da ćemo biti u stanju to učiniti s vodećim igračima u međunarodnoj zajednici, to je velika opasnost za njih, ali prvo i prije svega to je opasnost za nas”, kazao je Netanyahu.

On je poručio da se nada postizanju mirovnog sporazuma s Palestincima, jer je alternativa njemu uvlačenje Palestinaca u Izrael i uništavanje jevrejskog karaktera države.

“Želim da razriješimo sukob s Palestincima, jer ne želim dvonacionalnu državu. Sve dok to zavisi od mene, mi ćemo čuvati jevrejski i demokratski karakter Izraela”, izjavio je Netanyahu.

Ova njegova izjava je bitna jer je u osnovi podudarna ključnoj tvrdnji izraelske cionističke ljevice: povlačenje sa palestinskih teritorija nije samo ustupak koji bi se mogao dati u zamjenu za mir, nego je, također, imperativ za Izrael ukoliko želi ostati jevrejska država.

Izvor: Agencije