I britanski ministar u ‘aferi Murdoch’

Na britanskom sudu u istražnom postupku, dva dana zaredom, našli su se medijski magnati Murdoch – prvo sin James, pa onda otac Rupert.

Poglavlje oko afere s tabloidom News of the World dobilo je nove crtice.

Rupert Murdoch suočen je s optužbama je da je zloupotrijebio svoje novine, ilegalno prisluškivao i utjecao na političare zbog svojih poslovnih interesa.

Britanski premijer David Cameron zbog toga je zatražio javnu istragu.

Murdoch je negirao glasine da premijeru nije oprostio takav zahtjev.

“Zašto se slažete da je ova istraga potrebna gospodine Murdoch?”

“Mislim da je potreba očita. Bilo je zloupotreba. Postoje i mnoge druge, o tome ćemo vremenom, no stanje medija u ovoj zemlji od vitalnog je značaja za njene građane. Zato pozdravljam tu priliku jer želim razbiti pojedine mitove.”

Laburisti traže ostavku

Prašina se digla nakon iskaza njegovog sina Jamesa da je jedan ministar umiješan u aferu, jer je savjetovao Murdocha da kupi grupaciju British Sky Broadcasting.

Regulatorna agencija za medije u Velikoj Britaniji imenovala je tokom prošlog mjeseca poseban tim za praćenje rada grupacije kako bi dobili više informacija o tome da li radi po pravilima i da li ovaj emiter treba zadržati licencu.

Zbog vjerovanja da je umiješan u aferu, laburisti su zatražili ostavku od ministra Hunta.

“Moj stav je jasan. Uložit ću napor da pokažem da nisam izgubio integritet i da sam vodio proces pošteno”, odgovorio je na optužbe Hunt.

James Murdoch optužio je i svoje podređene da su mu skrivali nezakonite poslove lista u vrijeme dok je vodio medijsko carstvo svog oca Ruperta Murdocha.

Dodao je kako nije detaljno čitao sporni tabloid News of the World.

Izvor: Al Jazeera