Smrtonosni bombaški napadi u Iraku

U bombaškim napadima u Bagdadu poginule su četiri osobe (AP)

Trinaest civila je poginulo u srijedu u eksploziji automobila bombe i napadu bombaša samoubice u mjestu Tal Afar na sjeveru Iraka, saopćile su gradske vlasti. 

U međuvremenu, četiri osobe su poginule a 14 je ranjeno u eksplozijama nekoliko automobila bombi u dijelu prijestolnice Bagdada sa većinskim sunitskim stanovništvom, saopćili su policajci pod uvjetom da ostanu anonimni jer nisu dobili službeno odobrenje za objavljivanje ovih informacija.

Gradonačelnik Tal Afara Abdul All Abbas al-Obeidi kazao je da je automobil bomba eksplodirao u blizini jednog restorana u centru grada, dok se nekoliko minuta kasnije čovjek opasan eksplozivom digao u zrak u masi ljudi.

Aktivnosti al-Qaede

„U ovom kukavičkom terorističkom napadu meta su bili samo jadni civili“, kazao je Abbas. „Policije i vojske nije bilo u ovom popularnom restoranu“, rekao je Abbas.

On je kazao da je 22 ljudi povrijeđeno u napadu, dok je lokalni političar Qusai Abbas kazao da se radi o 13 ranjenih.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali al-Qaida često izvodi bombaške napade u Iraku.

U ovom gradu su se 2005. američki vojnici žestoko sukobili sa oružanim skupinama koje su izvodile bombaške napade, a napadi su se nastavili i u godinama nakon toga.

„Zbog današnjih eksplozija sjećamo se prethodnih godina i nasilja, te sektaškom raseljavanju naroda Tal Afara u to vrijeme“, kazao je Abbas, član okružnog vijeća čiji su članovi i predstavnici tog grada.

Napad je znak „da je Tal Afar još uvijek uporište al-Qaede kao područje koju pobunjenici koriste kada prelaze granicu sa Sirijom“, rekao je on.

Strateški položaj

Tal Afar se nalazi na strateškom mjestu između sirijske granice i grada Mosula, prijestolnice pokrajine Ninevah, koja je godinama bila uporište pobunjenika u vrijeme kada je Irak bio na rubu građanskog rata.

Sunitski borci ohrabreni al-Qaedinim akcijama u Iraku u ranijim godinama dolazili su iz Sirije kako bi obučavali druge borce i planirali napade na Mosul, prije odlaska prema Bagdadu, gdje bi izvodili napade protiv većinske šiitske vlade i hodočasnika.

Nakon ofanzive u septembru 2005. koju su izveli američki i irački vojnici, oružane skupine protjerane su u sela.

Međutim, u napadu na tržnicu u Mosulu 2007. godine poginulo je 152 ljudi. Šiiti i policija zatim su ubili 70 sunita i ciklus nasilja se nastavio.

Izvor: Agencije