Zahtjev za hapšenje Musharrafa

Musharraf je optužio šefa Pokreta pakistanskih talibana Baitullaha Mehsuda da je naredio ubistvo Bhutto (AFP)

Pakistan je zvanično zatražio od Interpola da izda nalog za hapšenje bivšeg pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, zbog ubistva bivše premijerke Benazir Bhutto, izjavio je pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik.

“Uputili smo zvaničan zahtjev Interpolu za hapšenje Perveza Musharrafa”, rekao je novinarima Malik, koji je bio blizak saradnik Benazir Bhutto.

Benazir Butto, dva puta premijer 90-ih godina prošlog stoljeća, ubijena je 27. decembra 2007. godine u samoubilačkom napadu.

Benazir Butto, dva puta premijer 90-ih godina prošlog stoljeća, ubijena je 27. decembra 2007. godine u samoubilačkom napadu u trenutku kada je napuštala predizborni skup u Ravalpindiju, nedaleko od Islamabada.


Benazir Bhutto [PR Newswire]

General Musharraf, koji je došao na vlast poslije vojnog puča 1999. godine, smijenjen je u augustu 2008. godine i od tada živi u izgnanstvu u Londonu i Dubaiju.

Pakistanske vlasti su ga upozorile da će biti uhapšen u slučaju povratka u zemlju.

Od kada je ubijena Benazir Bhutto, Malik zamjera generalu Musharrafu što je odbio osigurati bivšoj premijerki odgovarajuće osiguranje tokom predizborne kampanje i što joj je prijetio telefonom prije nego što se ona vratila u zemlju u oktobru 2007. godine, dok je bila u Washingtonu.

Nakon ubistva, Musharraf je optužio šefa Pokreta pakistanskih talibana Baitullaha Mehsuda da je naredio ubistvo.

Mehsud, koji je uvijek negirao umiješanost u taj samoubilački napad, ubijen je u akciji u kojoj su učestvovale američke bespilotne letjelice.

Asif Ali Zardari, suprug Benazir Bhutto, vodio je njenu Partiju pakistanskog naroda, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 2008. godine, i sada je predsjednik Pakistana.

Izvor: Agencije