Madrid: Najveći rezovi od Francovog vremena

Španski ministar ekonomije i zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamira (Reuters)

Španska vlada planira ostvariti uštede veće od 27 milijardi eura u prijedlogu budžeta za 2012. godinu, i to putem korporativnih poreza, zamrzavanja plata državnih službenika i smanjenja izdvajanja za ministarstva, izjavila je u petak zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamira.

U budžetu za 2012. godinu predviđa se smanjenje državnih izdvajanja za ministarstva za 16,9 posto u ovoj godini, kazala je ona nakon sjednice vlade u Madridu.

“Izdvajanja za ministarstva u prosjeku će biti smanjena 16,9 posto. Uštede će biti veće od 27 milijardi eura, a bit će ostvarene kroz prilagodbe na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Ova vlada neće podići porez na dodanu vrijednost (PDV), ali poziva da se učini dodatni napor na području korporativnih poreza”, kazala je.

Španija je u vrlo teškoj situaciji. No, ona ima mnogo snage da poboljša održivost državnih finansija.

Španski premijer Mariano Rajoy rekao je da će budžetski manjak ove godine smanjiti na 5,3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), sa 8,5 posto BDP-a u prošloj godini.

Oživljavanje ekonomije

U trenutku u kojem vlada u Madridu sprema oštre rezove kako bi udovoljila zahtjevima Evropske unije (EU), na ozbiljnu situaciju u toj zemlji osvrnuo se i evropski komesar za ekonomiju i monetarna pitanja Olli Rehn u Kopenhagenu.

“Španija je u vrlo teškoj situaciji. No, ona ima mnogo snage da poboljša održivost državnih finansija”, rekao je on pred sastanak ministara finansija u Kopenhagenu.


Olli Rehn [AFP]

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos istakao je kako je uvjeren da će budžet “uvjeriti španske partnere u EU” da su ustrajni u svojim nastojanjima.

“Iznijet ćemo pojedinosti španskog budžeta. Ovaj budžet temelji se na mjerama štednje, koje će biti platforma za oživljavanje ekonomije u zemlji. No, nužne su reforme tržišta rada kako bi se stvorila nova radna mjesta i obnovio rast”, kazao je.

Ministar finansija u španskoj vladi Cristobal Montoro, pak, istakao je da je to najštedljivi prijedlog budžeta otkad je Španija uvela demokratiju 1977. godine, nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Prijedlog budžeta u utorak će biti poslan u parlament, a procjenjuje se da bi mogao biti usvojen u junu.

Izvor: Agencije