Bivši šef KGB-a pronađen mrtav

Ruska policija tvdi da je pronašla oproštajno pismo na licu mjesta (Reuters)

Istražni komitet Rusije saopćio je u petak da je pronađen mrtav Leonid Šebaršin (77), bivši šef sovjetske tajne službe KGB.

U saopćenju se navodi da je uz Šebaršinovo tijelo u njegovom stanu u Moskvi pronađen i pištolj, zbog čega se pretpostavlja da je izvršio samoubistvo.

Policija je, također, pronašla oproštajno pismo na licu mjesta, saznaje agencija Interfax iz policijskih izvora.

Ruski mediji navode da je Šebaršin, koji je tečno govorio urdu jezik, imenovan za šefa strane obavještajne službe u KGB-u 1989. godine, nakon što je bio agent u Indiji, Pakistanu, Iranu i Afganistanu.

On je rukovodio sovjetskim vanjskim obavještajnim službama između 1989. i 1991. godine, kada se raspao Sovjetski savez.

Šebaršin je imenovan za šefa strane obavještajne službe u KGB-u 1989. godine, nakon što je bio agent u Indiji, Pakistanu, Iranu i Afganistanu.

Šebaršin je 22. augusta 1991. godine imenovan za vršioca dužnosti direktora KGB-a, čime je zamijenio Vladimira Krjučkova, jednog od lidera neuspjelog puča.

Šebaršin je narednog dana smijenjen s dužnosti, navode agencije.

Stanislav Kučer, komentator koji je intervjuirao Šebaršina i koji se smatra njegovim bliskim poznanikom, kaže da je Šebaršin bio “zdravog uma” u 77. godini i da ne zna zašto bi mogao dići ruku na sebe.

Web stranica lifenews.ru citirala je izvatke iz Šebaršinovog dnevnika pronađenog na licu mjesta, iz kojih se vidi da je bivši obavještajac imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Izvor: Agencije