Austrija usvojila paket mjera štednje

Diskusija u parlamentu trajala sedam sati (Reuters)

Austrijski parlament usvojio je u srijedu navečer, poslije višesatne debate, paket mjera štednje, koji sadrži ukupno 98 izmjena zakona.

Za usvajanje paketa mjera štednje glasali su samo poslanici vladajućih partija – Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Narodne stranke (OVP), dok je opozicija oštro kritizirala njihov sadržaj i ocijenila da mjere nisu u skladu sa Ustavom.

Austrijska vlada namjerava da do 2016. “dovede u red budžet”, za što je potrebna ušteda u visini od blizu 28 milijardi eura, uz dodatne prihode.

Povećanje poreza treba što prije da stupi na snagu, zbog čega se paket sastoji iz dva dijela. Prvi se tiče povećanja poreza i trebalo bi da stupi na snagu već 1. aprila, a drugi su mjere štednje koje će se primjenjivati od 1. maja.

Dvije faze

Paket mjera štednje za period od 2012. do 2016, koji će se primjenjivati u dvije faze počevši od aprila, predviđa uštedu od 17,3 milijarde eura, uglavnom, u okviru penzionog sistema, državne službe i državnih kompanija, poput Austrijske željeznice.

Pored toga, povećanjem postojećih i uvođenjem novih poreza trebalo bi se prikupiti 9,2 milijarde eura, a promjenama u sistemu socijalne pomoći još 1,4 milijarda eura.

Vlada u Beču se nada da će primjena paketa mjera štednje utjecati na postepeni pad budžetskog deficita, koji je 2011. iznosio 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda, sve dok 2016. ne bude ostvaren izbalansirani budžet.

Austriji je u januaru bonitetna agencija Standard & Poors snizila vrhunski kreditni rejting.

Provjera prije potpisa

Predsjednik Austrije Heinz Fischer najavio je da neće dozvoliti žurbu po pitanju mjera štednje i da neće potpisati zakone, ako ne dobije dovoljno vremena da ih razmotri.

Zbog toga su SPO i OVP odlučili podijeliti paket, kako bi mu dali vremena da sve analizira.

Opozicija – Slobodarska partija (FPO), Zeleni i Savez za budućnost Austrije (BZO) sumnjaju da će predsjednik imati dovoljno vremena provjeriti da li su zakoni saglasni sa Ustavom.

Odluka o paketu mjera štednje bila je veoma komplicirana. Njoj je prethodila sedmosatna diskusija, pa je zatim glasanje odgođeno na tri sata zbog brojnih amandmana.

Na zahtjev opozicije održano je glasanje o svakom dijelu paketa, što je dodatno odužilo sjednicu.

Izvor: Agencije