Obama: Podrška izraelskoj superiornosti

Iransko pitanje "glavni predmet" razgovora s američkim predsjednikom (Reuters)

Predsjednik Barack Obama ocijenio je podršku SAD-a Izraelu neupitnom i iznio potrebu da se pomogne toj zemlji u održavanju vojne superiornosti, četiri dana prije posjete premijera Binyamina Netanyahua SAD-u.

“Jedan od dugoročnih ciljeva u toj regiji je da neupitna podrška sigurnosti Izraela ne bude samo u opskrbi vojnim kapacitetima koji mu trebaju, u vojnoj superiornosti potrebnoj u vrlo opasnoj regiji”, rekao je on.

Netanyahu, koji bi se trebao susresti s Obamom u ponedjeljak, izjavio je ove sedmice da će iransko pitanje biti “glavni predmet” razgovora s američkim predsjednikom.

SAD mora također surađivati s Izraelom “u pokušaju pokretanja trajnijeg mira u regiji. A to je teško”, zabilježio je Obama čiji su svi pokušaji pokretanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa propali usprkos prioritetu koji je dan tom dosjeu već na početku njegova mandata u siječnju 2009.

Obama, je sudjelovao u New Yorku na sastanku vezanom za sredstva za njegovu kampanju uoči predsjedničkih izbora šestog novembra.

‘Sve opcije na stolu’

Netanyahu, koji bi se trebao susresti s Obamom u ponedjeljak, izjavio je ove sedmice da će iransko pitanje biti “glavni predmet” razgovora s američkim predsjednikom.

“Iran nastavlja brzo i smjelo napredovati svojem nuklearnom programu, ne obazirući se odluke međunarodne zajednice”, upozorio je izraelski premijer koji redovito tvrdi da ima “sve opcije spremne”.

“Jedan od dugoročnih ciljeva u toj regiji je da neupitna podrška sigurnosti Izraela ne bude samo u opskrbi vojnim kapacitetima koji mu trebaju, u vojnoj superiornosti potrebnoj u vrlo opasnoj regiji”, rekao je Obama.

Washington tvrdi da su sve “opcije na stolu” oko Irana ali ocjenjuje da islamski režim nije krenuo u proizvodnju nuklearnog oružja.

“Dakle, imamo vremena i širinu za nastavak politike koju smo primjenjivali otkad je predsjednik preuzeo svoje funkcije”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Izvor: Agencije