Policija ubila pet ekstremista na Baliju

Policija prenosi tijelo jednog od osumnjičenih ekstremista (EPA)

Antiteroristička policija Indonezije saopćila je da je ubila pet osoba osumnjičenih da su planirali napade na otoku Bali.

Glasnogovornik Policije Boy Rafli Amar izjavio je da je policija primila dojavu da pripadnici terorističke skupine planiraju niz oružanih pljački u Baliju kako bi finansirali napade.

On je kazao da su članovi 88. odreda pokušali uhapsiti pet osumnjičenika, ali su ih upucali kada su ovi otvorili vatru.

Osumnjičeni su planirali opljačkati mjenjačnicu, draguljarnicu i kafić u blizini Kute i Jimbarana, dvije najpopularnije plaže u Baliju.

On je dodao da su ekstremisti ubijeni u gradovima Sanur, na jugu otoka, i u prijestonici Denpasar, popularnim turističkim destinacijama.

Policija je zaplijenila dvije automatske puške i maske, izjavio je glasnogovornik.

On je rekao da su osumnjičeni planirali opljačkati mjenjačnicu, draguljarnicu i kafić u blizini Kute i Jimbarana, dvije najpopularnije plaže u Baliju.

‘Ogranak Jemaah Islamiah’

Prema različitim informacijama, grupa je planirala napad naredne srijede, dan prije festivala Nijepi, kada Hindusi na Baliju obilježavaju Novu godinu.

Policija je zaplijenila i oružje i municiju na otoku, a vjeruje se da su peterica bila povezana s grupom Jemaah Islamiah, koja ima veze s al-Qaedom.

“Ovo je ogranak Jemaah Islamiah”, rekao je glasnogovornik policije Saud Usman Nasution Reutersu.

Policija je zaplijenila i oružje i municiju na otoku, a vjeruje se da su peterica bila povezana s grupom Jemaah Islamiah.

U bombaškom napadu 2002. godine ubijeno je više od 200 ljudi.

Jemaah Islamiah, koje je organizirala napade širom jugoistočne Azije, odgovorna je za napade 2002. godine na Baliju.

Vjeruje se da su ubijeni povezani s grupom koja je izvela pljačke banki u Medanu na Sumatri u zapadnoj Indoneziji 2010. godine.

Grupa je odgovorna i za formiranje kampa za obuku u Acehu i Solou u centralnoj Javi.

Izvor: Agencije