Slovenski referendum o dvojici tata

U Sloveniji 25. marta građani će se na referendumu izjasniti o Porodičnom zakonu koji donosi veća prava istospolnim zajednicama. Slovenci odlučuju hoće li tim zajednicama omogućiti usvajanje djeteta, pod uvjetom da je jedan od partnera ili partnerica njegov biološki roditelj.

“Ljubljana ulazi u posljednje sedmicu utrke za gradonačelnika a Slovenija u borbu za i protiv Porodičnog zakona”, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Miha Lobnik, sociolog i dugogodišnji aktivist LGBT zajednice zakon snažno podupire.

Iako istospolnim parovima ne omogućuje zajedničko usvajanje, Lobnik misli da svakom djetetu daje jednaka prava. Usvajanje je moguće samo pod jednim uvjetom.

Kompromis zakona

„To će biti moguće samo ako je jedan od njih u prošlom životu imao dijete, razveo se i drugi roditelj tog djeteta odustao je od roditeljskog prava. U tom smislu, kako ta osoba živi s osobom istog spola ona će moći da kandidira za usvajanje djeteta svog partnera“, objašnjava Lobnik.

To je kompromis zakona, kojeg je, prije tri godine predložila vlada Boruta Pahora.

Njegovu primjenu blokirala je inicijativa bliska Katoličkoj crkvi. Tražila je da o njemu sud daju građani. U novoj vladi, o ovom pitanju su podijeljeni. Od pet stranaka koalicije – jedna se nije izjasnila, dvije su protiv, a dvije za.

Janez Janša, ali umjetnik zakon podupire. Njegov imenjak – slovenski premijer šuti. U kampanju – za ili protiv – nije se htio uključiti. Zato ne šute oni kojima zakon nije po volji.

Ciciban razljutio protivnike

Posljednji broj dječjeg časopisa Ciciban razljutio je protivnike zakona. U njemu je objavljena priča o trogodišnjoj Ani i njezinih dvojica tata. Danči i Tjaž Anu vode u vrtić, kuhaju joj, igraju se s njom. Autorica, inače Anina baka time je htjela pokazati da ova porodica nije nimalo drukčija od neke heteroseksualne zajednice.

Katolička crkva očekivano je protiv. Njoj bliske udruge vode kampanju protiv zakona.

Prema službenim podacima, 57 posto Slovenaca izjašnjava se katolicima. Zanimljivo je da posljednja istraživanja pokazuju da protivnika zakona nema toliko. Ipak, Slovenija je po ovome pitanju podijeljena, pa će prava i jedina anketa biti referendum, 25. marta.

Izvor: Al Jazeera