MMF odobrio 28 milijardi eura za spas Grčke

Od maja 2010. godine Grčka opstaje zahvaljujući prvom paketu zajmova za spasavanje vrijednom 110 milijardi eura (centralbanking.com)

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je u četvrtak da je odobrio 28 milijardi eura za spasavanje krizom pogođene Grčke tokom sljedeće četiri godine.

Odluka izvršnog odbora MMF-a omogućava da Grčkoj odmah bude pušteno 1,65 milijardi eura, kao dio drugog paketa međunarodne pomoći, prenosi AP.

Grčka će od partnera u eurozoni i MMF-a dobiti ukupno 172,7 milijardi eura zajmova za spasavanje, kako bi ostala likvidna u nekoliko sljedećih godina, s obzirom na to da su vrtoglavo visoki troškovi pozajmljivanja blokirali mogućost te zemlje da pribavlja novac na međunarodnim tržištima obveznica.

Grčka će od partnera u eurozoni i MMF-a dobiti ukupno 172,7 milijardi eura zajmova za spasavanje.

Od maja 2010. godine Grčka opstaje zahvaljujući prvom paketu zajmova za spasavanje vrijednom 110 milijardi eura.

Atina je u zamjenu za tu pomoć uvela stroge mjere štednje, uključujući kresanje penzija i plata i povećanje poreza.

Obveznice na nivou CCC

Istovremeno je američka agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's rangirala nove grčke obveznice, emitirane u okviru svopa obveznica, na nivou CCC, koji označava da su one i dalje podložne bankrotu, i nagovijestila da će isti rejting vjerovatno dodijeliti i Grčkoj.

Poslije uspješnog grčkog svopa obveznica, “vjerovatno ćemo razmotriti mogućost poboljšanja rejtinga ‘selektivni bankrot’ i dodjele Grčkoj suverenog kreditnog rejtinga CCC”, navedeno je u saopćenju S&P-a.

Ta agencija trenutno rangira Grčku na nivou “selektivni bankrot” zbog te zamjene obveznica, u kojoj su pojedini privatni vlasnici grčkih obveznica bili primorani na taj sporazum.

Cilj svopa obveznica je da dužničko breme Grčke bude smanjeno za oko 100 milijardi eura, prenosi AFP.

Rejting CCC predstavlja odraz “neizvjesnih izgleda za rast grčke ekonomije, slabljenja političkog konsenzusa za ambiciozne i uglavnom nepopularne reforme i još uvek velikog dužničkog opterećenja, čak i poslije okončanja restrukturiranja duga”, ukazao je S&P.

Izvor: Agencije