Tužba EU, SAD-a i Japana protiv Kine

Kineski premijer Wen Jiabao (dolje lijevo) i predsjednik Hu Jintao (dolje u centru) na konferenciji o ekonomiji u Pekingu 13. marta (AFP)

Evropska unija (EU), SAD i Japan podnijeli su Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (World Trade Organization -WTO) tužbu protiv Kine zbog njenih restrikcija na izvoz metala iz grupe rijetke zemlje, koji se koriste u izradi proizvoda visoke tehnologije, saopćio je WTO.

“Mogu potvrditi da smo primili zajedničku tužbu oko pitanja metala rijetke zemlje od SAD-a, EU i Japana”, rekao je za AFP glasnogovornik WTO.

Dozvola Japanu da kupuje obveznice

Japanska vlada saopćila je u utorak da je prvi put dobila odobrenje od zvaničnog Pekinga za kupovinu kineskih obveznica, što bi trebalo da doprinese zbližavanju te dvije najveće azijske privrede i tradicionalnih rivala.

Kina ne dopušta ulagačima da slobodno kupuju njene obveznice, nego je za to potrebno zvanično odobrenje, ali analitičari ističu kako je ovo prvi put da je jedna velika privreda kupila dug direktno od zvaničnog Pekinga, prenijela je agencija AFP.

Japanski ministar finansija Jun Azumi je izjavio da je njegova zemlja dobila dopuštenje da kupi kineske obveznice u vrijednosti od 10,3 milijarde dolara. 

Malo prije toga EU se pridružila SAD-u i Japanu, formalno zahtijevajući “konsultacije o rješenju spora” s Kinom pri WTO, što je prvi korak u rješavanju trgovinskog spora.

U skladu s propisima

To je druga po redu tužba koju je EU pokrenula pred WTO zbog trgovine sirovinama s Kinom, nakon što je organizacija sa sjedištem u Ženevi ranije ove godine donijela odluku u korist EU.

Kina kontrolira 95 posto globalnih zaliha metala rijetke zemlje, grupe 17 elemenata koji se koriste za izradu tehnoloških uređaja i hibridnih automobila, a svoje trgovinske partnere razljutila je ograničavanjem izvoza tih vrijednih minerala.

Peking je ranije u utorak stao u odbranu svojih restrikcija na izvoz metala rijetke zemlje, navodeći da su one u skladu s propisima WTO.

Kina navodi da su restrikcije neophodne da bi se sačuvali prirodni resursi.

“Na osnovu zaštite životne sredine i u cilju ostvarivanja održivog razvoja, Kina rukovodi izvozom rijetke zemlje”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lju Vejmin.

“Smatramo da su takve mjere u skladu s pravilima WTO”, dodao je.

Ocjene kritičara

Kritičari smatraju da je strategija Pekinga usmjerena ka podizanju globalnih cijena metala i prisiljavanju inostranih kompanija da se presele u Kinu da bi im rijetke zemlje bile dostupne.

Kina, sa druge strane, navodi da su restrikcije neophodne da bi se sačuvali prirodni resursi, ograničilo ugrožavanje životne sredine zbog obimnih iskopavanja i izašlo ususret domaćoj tražnji.

Vlada u Pekingu je za 2012. godinu odredila izvozne kvote od oko 30.000 tona za metale rijetke zemlje, što je isti nivo kao i 2011. godine.

Međutim, izvoznici su prošle godine ispunili svega oko polovinu kvota.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da tužba ima za cilj da osigura da američki radnici dobiju pravično prisustvo u svjetskoj ekonomiji.

“Moramo da preuzmemo kontrolu nad našom energetskom budućnošću i ne možemo dopustiti da se energetski sektor stabilizuje u nekoj drugoj zemlji, zahvaljujući tome što mu je dozvoljeno da krši propise”, rekao je Obama u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije