Pobjeda opozicije na izborima u Slovačkoj

Fico (L): Nakon 97,9 posto prebrojanih glasova Smer je osvojio 44,8 posto što bi značilo da dobija 84 mjesta od ukupno 150 u parlamentu (Reuters)

Slovačka opoziciona Socijaldemokratska stranka Smer bivšeg premijera Roberta Fica pobijedila je na izborima osvojivši skoro 45 posto glasova, prema podacima izborne komisije objavljenim u nedjelju u Bratislavi.

Nakon 97,9 posto prebrojanih glasova Smer je osvojio 44,8 posto što bi značilo da dobija 84 mjesta od ukupno 150 u parlamentu, javlja slovačka agencija TASR. Izlaznost je bila 58,78 posto.

Prema privremenim i nepotpunim rezultatima Demokršćanski pokret (KDH) ima 8,8 posto i 16 mjesta, zatim protestna stranka “Obični ljudi” sa 8,44 posto i također 16 mjesta.

Nakon njih mađarsko-slovačka stranka Most-Hid sa 6,96 posto glasova i 13 zastupnika, pa stranka desnog centra dosadašnje premijerke Ivete Radičove (SDKU-DS) sa 5,7 posto glasova i 11 zastupnika i liberalno-populistička stranka Sloboda i solidarnost (SaS) sa 5,46 posto glasova i 10 zastupnika.

Za eurozonu

“Evropska unija može se osloniti na Smer jer mi shvaćamo da Slovačka, kao mala zemlja koja živi u Evropi i želi živjeti u Evropi…želi održanje eurozone i eura kao jake europske valute”, rekao je Fico u sjedištu svoje stranke.

U subotu je 4,3 miliona registriranih birača u Slovačkoj izašlo na biračka mjesta kako bi izabrali novi parlament.

Na izborima se 26 stranaka borilo za 150 mjesta u parlamentu.

Prijevremeni izbori su postali nužni nakon što se oktobru prošle godine raspala koalicija desnog centra zbog nesuglasica o evropskom fondu za spašavanje posrnulih članica i pomoći Grčkoj nakon samo dvije godine na vlasti.

Koalicija dvije stranke

Fico je već po objavljenim prvim izlaznim anketama izrazio uvjerenje da će ponovo biti izabran za mandatara nove vlade, te kazao:

“Pozvaćemo sve partije koje su osvojile više od pet odsto glasova na pregovore, koji će pokazati ko je zainteresovan za saradnju, a ko nije”.

“Slovačka sada ima dvije alternative. Jedno je velika koalicija od šest partija koja neće preživjeti više od godinu dana”, rekao je Fico, ističući da je druga opcija “jaka, stabilna koalicija dvije stranke”, javila je AFP.

Izvor: Agencije