Posmrtni ostaci žrtava 11.9. bačeni u smeće

Zaposlenici mrtvačnice nekorektno su postupali i sa posmrtnim ostacima palih boraca (Getty Images)

Posmrtni ostaci nekih žrtava napada 11. septembra 2001. bačene su na deponiju smeća, saopćilo je ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Prvo priznanje ove vrste dolazi nakon što je objavljen izvještaj kojim su objelodanjene brojne greške zaposlenika glavne američke vojne mrtvačnice u zračnoj bazi Dover u saveznoj državi Delaware.

Posmrtni ostaci žrtava napada na Pentagon u Washingtonu, kao i putnika otetog aviona koji se srušio u Pennsylvaniji bačeni su na smetljište, zaključak je nezavisne komisije.

Slučaj palih boraca

Komisija je također saopćila da su zaposlenici mrtvačnice loše postupali s posmrtnim ostacima nekih američkih vojnika ubijenih u Iraku i Afganistanu.

Vojska je prošle godine priznala da su neki dijelovi posmrtnih ostataka ubijenih vojnika kremirani i bačeni na deponiju u Virginiji, što je razljutilo njihove porodice i dovelo do uvođenja novih propisa.

Od 2008. godine, vojska baca kremirane neidentificirane ostatke preminulih vojnika u more.

Prema navodima komisije, neki posmrtni ostaci žrtava napada na Pentagon i aviona u Pennsylvaniji su kremirani, stavljeni u kutije i predati kompaniji koja se bavi odlaganjem biomedicinskog otpada.

Zaključci komisije su u sukobu sa izvještajem američkog zrakoplovstva 2011. godine, u kojem se navodi da nema dokaza o tome šta se dešavalo sa posmrtnim ostacima u zračnoj bazi Dover prije 2003.

Detalji o odlaganju posmrtnih ostataka žrtava napada 11. septembra zakopani su u izvještaju čiji je glavni fokus bio rješavanje problema upravljanja mrtvačnicom.

John Abizaid, umirovljeni general koji je predsjedavao nezavisnom komisijom, kazao je reporterima da je nejasno o koliko se posmrtnih ostataka radi, jer ne postoje vojni zapisi o tome.

„Ne znam ima li i načina da se to sazna“, kazao je on. „Ovo su anegdotalni dokazi koje smo dobili od ljudi koje smo intervjuirali“.

Sekretar zrakoplovstva Michael Donley, istakao je da je američka vojska izrazila žaljenje zbog neadekvatnog postupanja sa posmrtnim ostacima nekih žrtava.

U izvještaju se navode i drugi, dugogodišnji problemi s vođenjem poslova u mrtvačnici Dover.

U dopisu iz maja 2002. godine, navodi se da postoje problemi s praćenjem posmrtnih ostataka.

Tri godine kasnije, istraga je zaključila da su posmrtni ostaci poslani na pogrešna mjesta.ž

Odšteta udovici

Godine 2006. posmrtni ostaci žrtava poginulih u sudaru marinskih aviona bačeni su kao „medicinski otpad“, a za preminule vojnike nije održana grupna sahrana.

Američko zrakoplovstvo 2008. godine platilo je odštetu u iznosu od 25.000 dolara supruzi američkog vojnika zbog „psihološke patnje i medicinskih troškova“ nakon što su njegovi posmrtni ostaci izgubljeni.

Zrakoplovstvo je prihvatilo „odgovornost i priznalo krivicu“ za greške počinjene u mrtvačnici Dover, te sada pokušava spriječiti buduće greške, kazao je Donley.

Abizaidova komisija preporučila je da se poboljša nadzor mrtvačnice, reformira lanac komande, te unaprijedi obuka zaposlenika.

Izvor: Agencije