Vojna vježba Južne Koreje

Odnosi između dvije Koreje su pogoršani nakon bombardovanja Yeonypyeong otoka 2010. godine (EPA)

Južna Koreja održala je vojnu bježbu koristeći bojevu municiju u blizini sporne granice sa Sjevernom Korejom u Južnom moru, uprkos prijetnjama Pyongyanga o napadu.

Ministar odbrane Južne Koreje je rekao da su marinci koji čuvaju “prvu liniju” otoka u blizini granice sa vježbom počeli u deset sati po lokalnom vremenu.

Oko 1,400 civila koji žive na otocima su evakuirani u skloništa za vrijeme trajanja vježbe, rekao je vojni zvaničnik.

Vojni zvaničnici Južne Koreje su izjavili da su spremni odbiti svaki napad, ali nije bilo neposrednog vojnog odgovora Sjevera na ono što Seul naziva “rutinskom” vježbom koja je trajala dva sata.

Južnokorejske trupe su sa pet otoka ispaljivale artiljerijsku municiju u more ka jugu, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane.

Sjever, koji je u nedjelju obaviješten o vježbama, nazvao ih je “smišljenom vojnom provokacijom” te upozorio da bi odgovorio na svaki napad na svoju teritoriju.

“Nadgledamo svaki pokret južnokorejskih ratnih huškača. Ako nas isprovociraju, doći će do nemilosrdnih napada odmazde”, rekao je Sin Chol Ung iz Sigurnosnih snaga Sjeverne Koreje za AP.

Ministarstvo za ujedinjenje iz Seula, koje se bavi prekograničnim vezama, reklo je da je vježba namijenjena čuvanju nacionalne sigurnosti i nije povezana sa međukorejskim vezama.

Smrtonosni sukobi

Tri smrtonosna pomorska sukoba koja su se dogodila od 1999. godine uzela su na desetine života u vodama za koje se nadmeću dvije Koreje.

Veze između Sjeverne i Južne Koreje su se pogoršale nakon granatiranja otoga Yeonpyeong i potapanja ratnog broda za što se krivi Pyongyang. Sjeverna Koreja je porekla umiješanost u napad u kojem je poginulo 45 mornara iz Južne Koreje.

Pomorsku granicu koja razdvaja dvije zemlje napravila je komanda Ujedinjenih naroda, bez saglasnosti Pyongyanga, zbog čega Sjeverna Koreja redovno tvrdi da je granica trebala biti postavljena južnije.

SAD i Južna Koreja planiraju zajedničku protiv-podmorničku vježbu od ponedjeljka do petka.

A velika godišnja vježba SAD-a i Južne Koreje, poznata kao “Ključna odlučnost” počinje 27. februara i trajaće do 9. marta.

Sjeverna Koreja ovakve vježbe smatra probom za invaziju.

Izvor: Agencije