Murdoch pokreće novi sedmičnik u Britaniji

Murdoch: Najavio skoro pokretanje nedjeljnog izdanja svog britanskog tabloida Suna, The Sun on Sunday (AP)

Medijski mogul Rupert Murdoch u petak je najavio skoro pokretanje nedjeljnog izdanja svog britanskog tabloida Suna, The Sun on Sunday, koje bi zamijenilo News of the World, ugašen ljetos zbog skandala s telefonskim prisluškivanjem.

“Nastavit ćemo slavno nasljeđe Suna vrlo skorim pokretanjem sedmičnika Sun on Sunday“, objavio je Murdoch u emailu upućenom osoblju News Internationala, britanske podružnice svog medijskog carstva.

Taj 83-godišnji magnat u petak je stigao u London, na krizni sastanak u Sunu, čijih je nekoliko novinara uhapšeno posljednjih dana u sklopu istrage o podmićivanju policajaca i političkih dužnosnika.

Sun je “dio mene”, poručio je Murdoch zaposlenicima najprodavanijeg dnevnog lista u Velikoj Britaniji (2,5 miliona primjeraka), čija je sudbina došla u pitanje nakon hapšenja novinara.

Suspendirani se vraćaju na posao

“Poštivat ćemo zakon. Nezakonite aktivnosti ne mogu i neće biti dopuštene”, izjavio je.

Murdoch je najavio da će se svi novinari suspendirani nakon hapšenja moći vratiti na posao do eventualnog podizanja optužnice.

“Svako je nedužan dok se ne dokaže suprotno”, rekao je.

Sedmičnik News of the World do gašenja u julu 2011. godine bio je najprodavanija novina u Velikoj Britaniji s tiražom od 2,7 miliona primjeraka.

Izvor: Agencije