Osmero poginulih u eksploziji u Pakistanu

Karachi ima dugu historiju političkog i etničkog nasilja (AP)

U ekploziji bombe u Karachiju u Pakistanu, u blizini željezničke stanice, život je izgubilo osam, dok je povrijeđeno više od 40 osoba.

Policijski zvaničnik u tom gradu izjavio je da je eksplodirala bomba koja se nalazila u autobusu.

Među povijeđenim se nalazi i jedan pripadnik sigurnosnih snaga, dok postoji mogućnost da će broj smrtno stradalih biti znatno veći, kao i onih koji su zadobili teške povrede.

Karachi ima dugu historiju političkog i etničkog nasilja. Vjeruje se da je i dom mnogim talibanima koji su pobjegli od pakistanske vojske i američkih napada bespilotnim letjelicama.

Ispitivanje lijekova

U međuvremenu je najmanje 33 ljudi, uglavnom zavisnika od narkotika, umrlo u provinciji Gujranwala, u Pakistanu, poslije ispijanja sirupa protiv kašlja čiji se sastav ispituje kako bi se utvrdilo da li je riječ o prekomjernom konzumiranju ili je problem u samom lijeku.

Zvaničnik vlade Abdul Jabbar Shaheen rekao je novinarima da je na bolničko liječenje primljeno 54 pacijenta koji su, kako se vjeruje, uzeli sirup, a da je riječ uglavnom o zavisnicima od narkotika, javio je AP.

Shaheen je rekao da se u hemijskim uzorcima uzetim iz stomaka preminulih nalazi dekstrometorfan, sintetički derivat morfija koji se koristi u sirupima protiv kašlja i može da ima halucinogeni uticaj ako se konzumira u većoj količini.

Trenutno se istražuje da li su ljudi kojima je pozlilo nakon konzumiranja sirupa samo uzeli prekomjernu dozu, ili je problem u samom njegovom sastavu, istakao je Shaheen.

Dekstrometorfan, ukoliko se koristi za postizanje halucinogenih doživljaja, u kombinaciji sa pojedinim drugim lijekovima, može izazvati tzv. serotoninski sindrom, koji može imati smrtni ishod zbog prekomjerne koncentracije serotonina u tijelu.

Glavni ljekar u bolnici u koju su pacijenti smješteni ranije je izjavio da su većina preminulih ovisnici od narkotika starosti između 20 i 40 godina.

Prošlog mjeseca u gradu Lahor od istog sirupa protiv kašlja umrlo je 16 osoba.

Izvor: Agencije