Apel Nabila al-Arabija za pomoć Palestincima

Al-Arabi (u sredini) tokom posjete Zapadnoj Obali sa egipatskim i palestinskim šefovima diplomatije Mohamedom Kamalom Amrom i Riyadom al-Malkijem (AFP)

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi apelovao je u subotu na arapske zemlje da šalju 100 miliona dolara mjesečno, koliko su obećale za pomoć Palestinskoj upravi (PU) da prevaziđe krizu u koju je zapala zbog izraelskih sankcija.

“Dogovorio sam se sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom da zatražimo da arapske zemlje ispune svoja obećanja”, rekao je Al – Arabi nakon sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramali na Zapadnoj Obali, istakavši da ga je Abbas informisao kako PU ne može da nastavi da funkcioniše u “strašnoj finansijskoj situaciji”.

“Počećemo da uspostavljamo kontakte u sljedećih nekoliko dana”, najavio je šef Arapske lige.

Arapske zemlje obećale su još na arapskom samitu u Bagdadu u martu da će obezbijediti paket za pomoć kako bi pomogli Palestinskoj upravi da prevaziđe finansijsku krizu zbog izraelske ekonomske blokade.

Uzimanje zajma

Palestinska uprava je inače primorana da uzima zajam od lokalnih banaka da isplaćuje plate za desetine hiljada zaposlenih u javnim službama, uključujući i pripadnike bezbjednosnih snaga.

Al – Arabi je doputovao u subotu u posjetu Zapadnoj Obali zajedno ša šefom egipatske diplomatije Kamalom Amrom koji je predao poziv egipatskog predsjednika Muhammada Morsija Abbasu da uskoro posjeti Egipat.

Ionako loša palestinska finansijska stiuacija još se više pogoršala zbog odluke Izraela da prestane da transferiše novac od carina i poreza koje ubira u ime Palestinske uprave.

To je odgovor Izraela na de facto priznanje palestinske državnosti u UN, čemu se ta zemlja žestoko protivila.

Izvor: Agencije