Putin potpisao sporni zakon o usvajanju

Poslije Putinovog potpisa, zakon stupa na snagu 1. januara (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje američkim državljanima da usvajaju rusku siročad, a sud u Moskvi oslobodio je bivšeg visokog zvaničnika optuženog za nemar i uskraćivanje medicinske pomoći bivšem advokatu Sergeju Magnickom koji je preminuo u pritvoru 2009. godine.

Ovaj slučaj uzdrmao je odnose Rusije i SAD nakon što je američki Kongres usvojio zakon kojim se sankcionišu ruski zvaničnici umiješani u smrt Magnickog koji se bavio slučajevima korupcije a koga su ruske vlasti optužile za utaju poreza.

Rusija je sa svoje strane odgovorila, izglasavanjem u parlamentu zakona kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju rusku siročad.

Iz Kremlja je saopćeno da će poslije stavljanja Putinovog potpisa, sporni zakon o zabrani usvajanja ruske djece stupiti na snagu 1. januara, prenijele su agencije.

Okružni sud prethodno je oslobodio Dmitrija Kratova, bivšeg zamjenika upravnika zatvora Butirka, koji je bio i jedini ruski zvaničnik koga su vlasti optužile u slučaju Magnicki.

“Kratov je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne Magnickom”, rekla je sudija Tatjana Neverova prilikom izlaganja presude.

‘Sramno suđenje’

Magnicki je preminuo u zatvoru pošto nije dobio adekvatnu medicinsku njegu budući da je bolovao od pankreatitisa, a istraga državnog Vijeća za ljudska prava pokazala je da je bio žrtva žestokog premlaćivanja i da mu je uskraćena medicinska njega, prenio je AP.

Porodica Magnickog i njeni advokati opisali su suđenje Kratovu kao sramno, tvrdeći da vlasti nisu uspjele da kazne odgovorne za njegovu smrt.

Advokat Magnicki (37) je umro 16. novembra 2009. u moskovskom zatvoru jer je, kako je zvanično saopšteno, srce prestalo da mu radi.

Njegova porodica je optužila vlasti da mu je uskratila odgovarajuću medicinsku njegu, a advokati su tvrdili da je Magnicki u zatvoru držan nelegalno.

Magnicki se bavio slučajevima korupcije, a vlasti su ga 2008. optužile za utaju poreza.

Izvor: Agencije