Hugo Chavez operiran u Havani

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je operiran od karcinoma, u utorak u bolnici u Havani, izjavio je njegov kolega iz Ekvadora Rafael Correa.

“Upravo je podnio vrlo delikatnu operaciju”, izjavio je Correa na radnom sastanku u mjestu Tulcan, 150 kilometara od Quita.

“On je upravo prošao kroz najteže trenutke života, naš prijatelj, kolega i latino-američki lider, zapovjednik Hugo Chavez”, dodao je u večernjim satima u utorak predsjednik Ekvadora, blizak saveznik socijalističkog vođe Venecuele.

Pretjerana tajnovitost

Reporterka Al Jazeere Teresa Bo, koja izvještava iz Karakasa, glavnog grada Venecuele, prenosi da je opozicija jako kritična spram “pretjerane tajnovitosti” koja je obavila liječenje predsjednika Chaveza.

„Opozicija traži od Vlade da objelodani više informacija“, rekla je Bo.

Također optužuju Vladu i samog predsjednika Chaveza. Opozicija navodi da Chavez, ako je znao da će se njegovo zdravlje pogoršati prije oktobarskih izbora, nije trebao ni da se kandidira, izvjestila je reporterka Al Jazeere.

Chavez je priznao da ga je njegov ljekarski tim iz Kube obavjestio da bi se njegova operacija morala što prije izvršiti i da je ona “apsolutno nužna”.

Predsjednik Venecuele je, prije odlaska u bolnicu,  imenovao potpredsjednika Nicolasa Madura za političkog nasljednika.

Lider Venecuele je protekle sedmice obavio medicinske testove na Kubi, a tokom kampanje uoči oktobarskih izbora tvrdio je da je izliječen od kancera.

On je nakon nedavnog povratka sa Kube najavio da će tokom ove sedmice biti operiran u Havani, pošto su medicinski testovi pokazali da su se na nekim mjestima ponovo pojavile maligne ćelije, koje su prethodno bile uklonjene.

Chavez se pred polazak za Kubu sastao u predsjedničkoj palati s vojnim rukovodstvom, gdje im je poručio da ima u njih potpuno povjerenje i upozorio ih na opasnost od eventualnih neprijateljskih zavjera, domaćih i stranih.

Treća operacija

“Uvjeren sam da je naša zemlja sigurna”, rekao je Chavez oficirima i pozvao ih da “ne učestvuju u intrigama”.

Državna televizija prikazala je snimke venecuelanskog predsjednika kako se grli i oprašta s Madurom i drugim bliskim saradnicima, a potom se stepenicama penje u predsjednički avion, prenosi AP.

Chavezu, kome je prije godinu i po dijagnosticiran rak, ovo je treća operacija.

Lider Venecuele, koji je na vlasti od 1999. godine, postao je poznat po antiameričkim stavovima.

Tokom predsjedničke kampanje izgledao je fizički slabo, ali je uspio osvojiti još jedan mandat do 2018. godine.

On je posljednji put viđen u javnosti 15. novembra.

Izvori: Al Jazeera i agencije