Poljska čeka kraj krize za ulazak u eurozonu

Poljski ministar finasija Jacek Rostowski u Parizu rekao da njegova zemlja čeka razrješenje problema (Reuters)

Poljska je odlučna u namjeri da postane članica eurozone čim se u njoj budu razriješili problemi sa kojima se trenutno suočava, ocijenio je u Parizu poljski ministar finasija Jacek Rostowski.

“Poljska nije članica eurozone, ali namjerava da to postane čim budu otklonjene suštinske slabosti zajedničke monetarne unije,” izjavio je ministar Rostowski tokom međunarodne bankarske konferencije u Parizu.

Rostowski je, međutim, primijetio kako to “ne znači da način na koji će eurozona evaluirati nije od vitalnog značaja za nas”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je tokom posjete Varšavi sredinom novembra izjavio da će “Poljska odsada biti upućena u sve važne odluke koje se tiču eurozone”.

Predsjednik Hollande je pokušao da izgladi nesporazume između Pariza i Varšave nastale tokom predsjedavanje Poljske EU u drugoj polovini 2011.

Ekonomski rast

Poljska je insistirala da u svojstvu posmatrača prisustvuje svim samitima eurozone zajedno sa ostalim članicama EU koje nisu prihvatile zajedničku evropsku monetu, ali je to odbijeno uz odlučno protivljenje prije svega Francuske, prenose francuski mediji.

Evropska komisija je u najnovijoj prognozi ocijenila da će Poljska imati najbržu rastuću ekonomiju u EU u 2012. sa očekivanim rastom ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) od 2,7 posto.

Poljska je jedina članica EU-a koja nije imala negativni rast BDP-a uprkos globalnoj finansijskoj krizi koja pogađa tržišta već četiri godine.

Poljski BDP, mjeren paritetom kupovne moći (PPP) po stanovniku, porastao je od 2007. do 2010. za 12,5 posto, dok je prosjek u EU pao za dva posto.

Izvor: Agencije