Žestoko rivalstvo za mjesta u Kongresu

Dok predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama privlače veliku pažnju svjetske javnosti, oni za mjesta u Senatu i Zastupničkom domu kao da su zaboravljeni, a upravo će sastav Kongresa u velikoj mjeri odrediti političku platformu u narednom predsjedničkom mandatu.

Isto kao što je predizborna politička bitka između Baracka Obame i Mitta Romneyja žestoka i neizvjesna, tako postoje slična rivalstva za mjesta u Kongresu, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

U Zastupničkom domu bira se svih 435 zastupnika, dok se od 100 senatora bira njih 33.

Izborni ciklus

„Trenutačno Senat i Zastupnički dom kontroliraju različite stranke. Republikanci kontroliraju Zastupnički dom i demokrate trebaju na izborima dobiti dodatnih 25 mjesta kako bi postali većina u tom kongresnom domu. Senat je pod kontrolom demokrata, a republikanci trebaju dobiti tri, ako Romney pobijedi – ili četiri nova senatora – ako izgubi, kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom“, kaže politički analitičar John Fortier.


Kampanja Obame i Romneyja u Ohiu

Republikanac Paul Lindsay iz kongresnog Odbora za kampanju, uvjeren je da će njegova stranka sačuvati kontrolu nad Zastupničkim domom.

“Otpočeli smo ovaj izborni ciklus s ciljem da nastavimo gdje smo stali na izborima 2010.godine. Do sada smo bili uspješni u tome u velikom broju saveznih država”, kaže on.

 U Senatu postoji nešto veća mogućnost da republikanci preuzmu kontrolu.

Demokrata Matthew Canter iz senatskog Odbora za kampanju ipak kaže da će njegova stranka i dalje imati većinu u Senatu.

“Imamo jake kandidate koji vode odlične kampanje diljem zemlje. Zapravo smo u ofanzivi tamo gdje republikanci imaju senatska mjesta. Zato smo jako optimistični da ćemo moći održati Senat pod demokratskom kontrolom”, kaže on.

Ako ostane ista situacija kao sada, da republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu, a demokrate u Senatu onda će, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora, Amerikanci imati podijeljenu Vladu.

“Bit će slična dinamika kao u posljednje dvije godine oko budžeta, kada smo viđali da obje stranke ostaju kod svojih stavova. Mitt Romney i republikanci se nadaju da će imati malu prednost u Senatu, pristojnu prednost u Zastupničkom domu, te da će imati predsjednika. To se čini manje mogućim danas nego prije nekoliko mjeseci. Još uvijek je moguće, a vjerovatno je da će se bilo ko da postane predsjednik suočiti s podijeljenim Kongresom“, ističe  Fortier.

Najzanimljivija utrka

Jedna od najzanimljivih kongresnih utrka odvija se u Massachusettsu između demokratkinje Elizabeth Warren i republikanskog senatora Scotta Browna.

U Missouriju republikanac Todd Aken, koji je napravio skandal izjavom o „legitimnom silovanju“ (o tome da je takoreći silovanje legitimno), u mrtvoj je utrci s Claire McCaskill, dok bi izbor senatora iz Virginije mogao imati najveći utjecaj na predsjedničke izbore.

Republikanac George Allen je u malom zaostatku za demokratom Timom Kaineom, što je loša vijest i po Mitta Romneyja, javio je Puljić.

Izvor: Al Jazeera