Jean Francois Cope novi lider UMP-a

Cope je poslije glasanja izjavio da je Fillon "ljutiti gubitnik" (AP)

Tvrdokorni konzervativac Jean Francois Cope (48) potvrđen je za novog lidera konzervativne partije bivšeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja nakon novog brojanja glasova, mada se čini ni da se ovime neće okončati bitka u vezi s liderstvom, koja je dovela do ivice raspada najveće francuske desničarske opozicione stranke – Unije za narodni pokret (UMP), prenosi AP.

Sedam dana nakon što je Cope odnio tijesnu pobjedu, specijalna komisija je potvrdila njegovu pobjedu, odnosno da je dobio 952 glasa više od bivšeg premijera Francoisa Fillona (58).

Fillon je i ovo novo brojanje odbacio kao “nelegalno” a komisija je poništila sve glasove sa najmanje dva glasačka mjesta zbog neregularnosti.

Međusobne optužbe

Cope je pozvao stranku da izabere “oproštaj umjesto podjela”.

Mjesto lidera stranke je tipičan korak francuskih političara, koji se nadaju da će se kandidovati za predsjednika Republike na sljedećim izborima, primjećuje AP.

Fillon i Cope su razmjenjivali optužbe za prevaru još od izbora za predsjednika stranke prošle sedmice na kojima je Cope dobio minimalnu većinu glasova.

Cope je poslije glasanja izjavio da je Fillon “ljutiti gubitnik”, zato što je osporio rezultate tih izbora i odbacio je njegov poziv na posredovanje u ovom sporu, a zatim pozvao Copea da preuzme tu ulogu.

Ova kriza narušila je ugled stranke bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja, koja se još nije oporavila od neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ove godine i podstakla spekulacije o mogućnosti podjele u desnici koja bi išla naruku vladajućim socijalistima.

Izvor: Agencije