UN uveo sankcije pobunjenicima u Kongu

Pobunjenici rekli da namjeravaju zauzeti i prijestolnicu Kinšasu (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) jednoglasno je donio odluku o uvođenju sankcija liderima pobunjeničke grupe M23 u Demokratskoj Republici Kongo, koja je okupirala istočni grad Gomu uprkos prisustvu mirovne misije UN-a u tom gradu.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti (VS), koja je usvojena u utorak navečer, uvedene su sankcije liderima pobunjenika Innocentu Kainu i Baudouinu Ngaruyeu, koji su samo nekoliko sati ranije sa svojim borcima zauzeli Gomu.

Također, zatraženo je i momentalno povlačenje pobunjenika iz Gome i njihovo raspuštanje i razoružavanje, dok od vlasti te afričke države traže da ponovo uspostave kontrolu nad istočnim dijelovima zemlje.

U odluci Vijeća sigurnosti se ne spominje da, kako tvrde kongoanske vlasti, Ruanda i Uganda pružaju pomoć pobunjenicima, prenio je AP, navodeći kako VS traži da se obustavi svaka pomoć spolja pobunjenicima.

UN je potvrdio da pripadnici mirovne misije u Gomi, njih skoro 1.500, nisu pružili otpor pobunjenicima prilikom zauzimanja grada, da bi, kako navode, izbjegli sukobe u tom milionskom gradu.

Glasnogovornik UN-a Eduardo del Buey precizirao je da je u pitanju odluka jednog komandanta na terenu.

Sastanak predsjednika

Pobunjenici koji kontroliraju Gomu su se u međuvremenu oglasili porukom da, poslije zauzimanja tog grada, namjeravaju “osloboditi” cijelu zemlju.

Njihov plan je da krenu na grad Bukavu, a potom i na prijestolnicu Kinšasu, prenio je Reuters.

Pobunjenici su prethodno saopćili da žele razgovarati sa šefom države Josephom Kabilom u vezi sa primjenom propalog mirovnog plana iz 2009. godine.

Zvaničnici Ugande u srijedu su izjavili da su se zbog rasta tenzija na istoku Konga sastali predsjednik Kabila i predsjednik Ruande Paul Kagame.

Šef diplomatije Ugande Sam Kutesa rekao je da će dvojica lidera nastaviti razgovore u srijedu na trojnom sastanku sa predsjednikom Ugande Yowerijem Musevenijem.

Izvor: Agencije